Мъж запали плевник и къща в Сливенско за отмъщение

Снимката е илюстративна

По внесен обвинителен акт на Окръжна прокуратура – Сливен бе наложено ефективно наказание от 4 години „лишаване от свобода“ спрямо Георги Г., подсъдим за извършване на палежи, съобщиха от Прокуратурата.

Той е подсъдим за това, че умишлено е запалил сгради, собственост на мъж от село Божевци, общ. Сливен. Престъпните деяния са осъществени на 23.01.2019 г. и на 11.04.2019 г. в посоченото село. На първата дата е запален плевник (на стойност 23 147 лева). От пожара са последвали значителни вреди и е имало опасност той да се разпростре към съседна жилищна сграда. На втората дата е запалена жилищна сграда – къща (на стойност 54 494 лева). От този пожар също са  последвали значителни вреди и е имало опасност той да се разпростре към съседна жилищна сграда. Престъплението е квалифицирано по чл.330, ал.3 от НК, тъй като е извършено при условията на продължавано такова. От пожарите двете сгради са били силно увредени.

По време на разследването е установено, че до палежите се е стигнало след скандали и поредица от закани, отправени от подсъдимия към пострадалия. Причина за тях бил фактът, че пострадалият живеел на семейни начала с бившата интимна приятелка на Георги Г. Подпалените имоти са били необитаеми. Подсъдимият извършил палежите воден от желание да отмъсти, в каквато насока били и отправените преди престъплението заплахи.

Присъдата на Окръжен съд – Сливен подлежи на обжалване пред Апелативен съд – Бургас.