Мъж си купи спортна кола с държавни помощи

Снимка: iStock

Обвинения за измама бяха повдигнати срещу жител на Флорида, който закупи спортен автомобил със средства, отпуснати му по програмата за помощ за предприемачество в пандемията, съобщи в понеделник NBC.

29-годишният жител на Маями преди това е кандидатствал за 13,5 милиона долара държавна помощ заради пандемията. Ръководството на банката, оценявайки мотивите му, одобрява заем в размер на 3,9 милиона долара, който той може да не върне, ако предостави доказателства, че парите са използвани за изплащане на заплати на служителите в неговите компании.

Няколко дни след като средствата са били преведени по сметката на мъжа, той е закупил нов автомобил Lamborghini Huracan за лична употреба. Според телевизионната компания спортният автомобил, произведен в Италия, струва на 318 000 долара.

Федералната прокуратура повдигна обвинение на предприемача за банкова измама. Колата, както и почти 3,5 милиона долара, останали по сметката му, бяха конфискувани. Той е изправен пред наказание до 30 години затвор и глоба до 1 милион долара.

На 27 март президентът на САЩ Доналд Тръмп подписа закон за икономически мерки на стойност над 2 трилиона долара, насочени към преодоляване на последствията от разпространението на коронавируса.

Документът предвижда изплащане на обезщетения за безработица, помощ на болниците, помощ на бизнеса и цели индустрии. Около 660 милиарда долара са отпуснати за заеми за малък бизнес, които не е необходимо да се връщат, ако се използват за изплащане на заплати или лихви по ипотеки и наем.