Майка на 11 деца напът да остане на улицата заради незаконна постройка

Майка на единадесет деца от столичния квартал „Христо Ботев“ може да остане на улицата заради строеж на здравен център. От район „Слатина“ заявиха, че неколкократно са предупреждавали хората в квартала, че предстои събаряне на постройките.

Жана има 11 деца и от 30 години живее в постройка. Споделя ни, че ако бъде съборена, остава на улицата, а децата няма да могат да се посещават детска градина и училище.

„Къде ще ходим? Дайте ми някакво жилище, за да излезем от тази мизерия. На мен ми писна в тази мизерия, пълня вода в туби, защото нямаме вода, отрязаха ни тръбите“, оплака се тя.

Жана има адресна регистрация в района, но не на мястото, където живее. Тя има право да кандидатства за жилище, но не е подала документите, за да ѝ бъде осигурено такова.

„Никой не смята да оставя никого без покрив над главата. Този проект вече има дълга история и хората се предупреждавани неколкократно с молба да почват да си търсят друго място“, обясни кметът на район „Слатина“ Георги Илев.

Той познава семейството и друг път се е срещал с проблемите им.

„Наложи се да ѝ отнемем две от децата и да ги дадем за грижа извън нейното семейство, заради изключително лошите условия, в които се отглеждат“, поясни Илиев.

За хората, които живеят в района, където ще се изгради здравният център и не са подали документи, има резервен фонд „Жилища“, който може да им предостави място за настаняване.

Източник: https://www.dnes.bg