Май ще има тунел под Шипка

pixabay

Започва реална работа по изграждането на тунела под връх Шипка. Това каза вицепремиерът и министър на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов в Габрово, който участва в дискусия за бъдещето на проекта.

„Днес получихме устно уверение от фирмата, избрана да проектира и построи тунела, че потвърждава офертата си за изграждане на съоръжението“, заяви Караджов, цитиран от пресцентъра на регионалното министерство.

„Заради поскъпването на строителните материали имах опасение, че консорциумът, избран чрез търг по Закона за обществените поръчки, може да се откаже от офертата си от 2020 г. Поискахме потвърждение, защото ЗОП не предвижда възможност предложената цена да се актуализира в съответствие с инфлацията на строителните материали и енергийните източници, и трябва да сме сигурни, че ще се работи по оферираните и приети цени“, посочи Караджов.

На 28 януари се очаква и официалното писмено потвърждение. Това ще позволи дейностите по проектиране на тунела да започнат, допълни вицепремиерът, цитиран от Investor.bg.

Припомняме, че през юли м. г. за изпълнител на проекта беше избрано обединението ДЗЗД „Консорциум ПСВТ“ с участници „Пътни строежи – Велико Търново“ АД, „Хидрострой“ АД и „Пътинженерингстрой-Т“ ЕАД. То спечели търга с цена от 358 млн. лв. с ДДС. Подизпълнители на сдружението ще са „Евро Алианс Инженеринг“ ЕАД и проектантската компания „Трансконсулт-22“ ООД. Процедурата за избор на изпълнител беше обявена през октомври 2019 г.От избора на изпълнител през 2020 г. до момента обаче договорът не е подписан, защото решението за избора е обжалвано пред Комисията за защита на конкуренцията и във Върховния административен съд, които отхвърлят жалбите.

Караджов посочи, че за тунела под Шипка има изработен единствено разширен идеен проект. Все още няма технически проект, по който реално да може да започне строителство веднага. Ето защо и обществената поръчка е за инженеринг. Срокът за изпълнение е четири години и два месеца. От тях осем месеца са за проектиране и 3,5 години за строителство.

„Тунелът под Шипка няма как да не бъде завършен. Моето желание беше АМ „Русе – Велико Търново“ да продължи на юг, да мине през планината със същия габарит. Затова изразих учудване, че тунел, който ще свързва Северна и Южна България, е проектиран само с две ленти“, посочи Караджов.

Според него обаче след завършването на магистралата от Русе до Велико Търново трафикът към Габрово ще се увеличи в пъти. Поради тази причина министърът вече е възложил проучване на възможностите за изграждане на още едно трасе, което да поема тежкия трафик на юг от Велико Търново, включително и за още един тунел под Стара планина.

Не е застрашено финансирането за тунела под Шипка, заяви Караджов. Проектът, заедно с изграждането на АМ „Струма“ през Кресненското дефиле и АМ „Русе – Велико Търново“, е предложен за финансиране от Програма „Транспортна свързаност“ 2021-2027 г., която все още не е одобрена. Финансирането, което страната ни ще получи за трите обекта, е около 600 млн. евро. С тази сума ще може да се осигури около 34% от необходимите средства за всеки един от трите проекта. Останалите ще бъдат осигурени от държавния бюджет.

Очаква се одобрението на програмата от ЕК до средата на 2022 г. Прогнозно най-рано в края на 2022 г. ще може да се подаде апликационна форма, а финансиране да бъде получено през 2023 година. „В бюджета на МРРБ за 2022 г. е предвидена сума за ново строителство, която може да се насочи като авансово плащане за начало на строителството на тунела под Шипка, но при условие, че предложеният бюджет бъде утвърден от Народното събрание“, каза вицепремиерът.

Днес в АПИ ще бъдат отворени и ценовите оферти за избор на фирма за строителен надзор на тунела, съобщи още регионалният министър. Откритата процедура за избор на  изпълнител на консултантска услуга е обявена през февруари 2020 г. Получени са седем оферти, шест от които са отворени на 30 април 2020 г.

На срещата стана ясно, че се работи и за връзката на тунела под Шипка с магистралите „Тракия“ и „Марица“. Планирано е южният изход на тръбата да се свързва с пътната мрежа посредством връзка на едно ниво с кръстовище. През тази година ще се проектира нов източен обходен път на Казанлък, който ще отвежда трафика до главен път I-5 и връзките с магистралите.

Проектът за обход на Севлиево е разделен на две фази, стана ясно още по време на дискусията. Община Севлиево ще трябва да изработи идеен проект, който ще бъде предаден на АПИ. Агенцията има ангажимент за изготвяне на техническия проект, отчуждаването на земите, ОВОС и реално строителство.