Матурите за 12 клас на 1 и 3 юни, на 26 юни взимат дипломите си

12 дни по-късно от първоначално обявените дати ще се проведат матурите.
Получаването на свидетелство за завършено образование ще се забави само с 4 дни, за да нямат проблеми завършващите с кандидатстването, обяви министърът на образованието Красимир Вълчев.

От матурите отпадат Никола Вапцаров, Димитър Талев и Димитър Димов.

А за баловете Вълчев призна, че някой не препоръчва на този етап да се провеждат.

„Надяваме се да се промени ситуацията и да се съберат на през юни или по-нататък“, каза той.

Според него учениците през тази година имат повече време за подготовка и по-малко теми, които ще бъдат включени в матурите.

Изпитите след 7 клас ще са на 15 юни по български и на 17 юни по математика. Изпитът по английски език няма да се провежда.

По български език и литература няма да има въпроси, свързани със сложно съставно и сложно смесено изречение, както и с „Бай Ганьо“ на Алеко Константинов, „Заточеници“ на Яворов, „По жицата“ на Йовков и „По жътва“ на Елин Пелин.

По математика няма да има задачи свързани с неравенства и успоредни.

Вълчев увери, че децата, които са болни и не могат да се явят на датите за национално външно оценяване, ще има индивидуални възможности да положат изпитите.

Няма да се удължава учебната година за нито един от класовете.

През лятото, ако ситуацията позволява, ще се проведат присъствено или неприсъствено част от часовете, което ще е вариант за наваксване на тези, които не са били включени в дистанционното обучение.

Освен матурите за 7 и 12 клас, присъствено ще се проведат и изпитите за професионално оценяване.

„Принципът, който избрахме, е да се върнат в училище само за най-важните изпити“, обяви той.

В училище ще се проведат и изпитите за тези, които учат в самостоятелна форма на обучение, както и за тези от 12 клас, които искат ад си повишат оценките.

Вълчев призна, че е трудно да се каже засега по колко деца ще има в стая, но за стандартната ще са 10 деца.

„Квесторите ще са по-малко, по 1 в зала, в която има квестори. Няма да допускаме струпване на ученици преди и след изпита, МВР ще ни помогне пред училището да няма струпване на ученици и родители“, допълни той.

Матури за учениците от 4 и от 10 клас тази година няма да има.

До средата на месеца ще има яснота и от университети как ще приключи учебната година за студентите и как ще се проведат изпитите за кандидат-студентите.

Според Вълчев в някои университетите ще има удължаване на сесиите, но с кратък период от време.