Маските и ръкавиците не вършат работа при COVID-19, заяви Мангъров

sliven novini

Предпазните маски и ръкавици не вършат абсолютно никаква работа при здравите хора“, подчерта доц. Атанас Мангъров, началник на детското отделение в Инфекциозна болница пред bTV.

„Това са маски, а не противогази. Ако сте болен и си я сложите, маската ще предпазва от най-едрите плюнки. Най-фините частици обаче минават през нея и тя не предпазва. Носенето на маска дава една измамна сигурност, че човек едва ли не е защитен. Всъщност той е един рицар без броня“, заяви специалистът.

Относно ръкавиците Мангъров обясни, че освен да хванем гъбички по ръцете, нищо друго няма да се случи. „Просто трябва да си миете ръцете, това е по-ефикасно. Миенето с обикновена вода и сапун е почти толкова ефективно, колкото и да се търкате с дезинфектанти. Ако не се миете, а се мажете само с дезинфектанти, само размазвате мръсотията“, каза още той.

Мангъров отново подчерта, че за да спре една такава епидемия като коронавируса, трябва поне 70% от населението да преболедува и да изгради антитела.

По думите му най-вероятно именно това се е случило в Китай, където в Ухан за последното денонощие не е регистриран нито един случай. Огромната часто от случаите там са минали безсимптомно“, обясни медикът.

Атанас Мангъров прогнозира, че най-вероятно пикът на заразата у нас ще е след три-четири семдици. Той бе категоричен, че човек не може да се зарази отново, защото в организма се образуват антитела.

„В Банско няма епидемия, там вирусът е докаран при четирима души. Да се затваря целият град е проява на сила, но от епидемиологична гледна точка е безсмислица. Епидемиологията е наука и трябва да се изхожда от нейните принципи“, обясни Мангъров.