Маската скочи от 15 ст. на 2 лв., с филтър – 25 лв. бройката

sliven novini

Истинска спекула се развихри с продажбата на предпазни маски заради страха от разпространението на короновируса. Това показа проверка на „Труд“ в няколко аптеки и сайтове за продажба онлайн.

До 70 лева вървят обявите в нета за кутия с 50 броя хирургически маска или около 1,40 лева за брой. Само преди месец същите се търгуваха срещу 15 стотинки броя.

В аптеките в София ситуацията е подобна. След като няколко дни маски не можеха да бъдат намерени никъде, сега по 1 лев за брой се продават тези, които по принцип служат за предпазване от мръсния въздух в големите градове. Хората обаче ги купуват и за превенция срещу грипа. В същото време трипластовите хирургически маски, които са предназначени за превенция от зарази, вървят по 2 лева за брой.

Маските с вграден филтър пък се търгуват онлайн за по 25 лева бройката.

Въпреки скъпотията наличните маски изчезват за дни, защото хората се презапасяват, обясниха служители в аптеки.

Според Световната здравна организация, маските не могат да спрат заболяването, тъй като то се предава и чрез допир върху повърхности. Затова е от изключителна важност спазването на лична хигиена. Маските трябва да се използват по-скоро от заразените хора, за да не предадат болестта, обясняват специалисти.

Много хора не ползват маските правилно, категорични са фармацевтите в аптеките. Те не бива да се носят повече от час и половина — два, след което трябва да се сменят.

Така при десет часов полет е добре да смените поне 5 маски, обясниха аптекари.