Мащабно културно събитие за Великден подготвя Симфоничен Оркестър Сливен

Празничният концерт със сакрална музика от Вивалди, ще бъде под вещото ръководство на найголемият специалист по темата в света – диригентът Франческо Фанна. За събитието са поканени от София и невероятните професионалисти от вокален камерен ансамбъл GLI ACCORDATI с ръководител Драгомир Йосифов. Сливенската публика ще се наслади и на богатия тъмен глас на солистката, контраалтът Кандида Гуида.

За първи път в България, ще бъде изпълнено едно от най-значимите сакрални произведения на Антонио Вивалди – Dixit Dominus RV595 (Господ каза [на моя Господ]), с текста на латинската версия на Псалм 110. Музиката е написана за петима солисти, хор и оркестър и е структурирана в единадесет части – осем псалмови стиха и три славословия.

Авторството на псалма традиционно се приписва на цар Давид. Новият Завет го тълкува, приписвайки идентичността на „втория Господ“ на Исус Христос, който е обявен от евангелистите като очаквания Месия, реализиращ обещанията, дадени от Бог на евреите. „Този Исус, Бог възкреси и всички сме свидетели. Следователно, издигнат от дясната ръка на Бога и след като получи от Отца Светия Дух, който Той беше обещал, той го изля, както вие сами можете да видите и чуете. Защото Давид не се възнесе на небето, но той каза: „Господ каза на моя Господ: седи от дясната Ми страна, докато положа враговете ти в краката ти“. Затова нека целият израилев дом знае със сигурност, че Бог е направил този Исус, когото вие разпнахте.“
(Деяния 2:32-36)

В програмата на концерта е включено и друго изключително произведение, свързано с тематиката за Възкресение Христово.

„Стабат матер“ (на латински: Stabat Mater) е християнски химн от 13 век. Това е най-силната средновековна латинска поема, разкриваща страданията на Майката Христова. Утвърждава се като едно от най-важните канонически последования (секвенции), при богослужението в западната църква.

Въпреки че играе съществена роля в богослужението, днес „Стабат матер“ се споменава найвече във връзка с музикалните произведения, написани по този текст.
Много композитори като Джовани Пиерлуиджи да Палестрина, Джовани Батиста Перголези, Антонио Вивалди, Джоакино Росини, Антонин Дворжак, Джузепе Верди и др. са написали музика по поемата. Посланието на това произведение е свързано с дните от Страстната седмица, посветени на Христовото страдание. В превод „Стабат Матер“ означава страдаща майка. Това ни връща към темите за състраданието и човечността, които са смисълът на нашето пребиваване на тази земя.

„Стабат матер“ за соло контраалт и оркестър, RV 621, във Фа минор е композиция от
Вивалди, и е структурирана в девет части. Премиерата и’ е в Бреша през 1712г.
Диригентът ФРАНЧЕСКО ФАННА, е председател на Италианския институт Антонио
Вивалди във Венеция, основан от неговия баща Антонио Фанна през 1947г. и присъединен към Фондация Джорджо Чини през 1978 г. В него се съхраняват копия от ръкописите на цялата музика композирана от Вивалди, както и съвременни издания на същата, монографични есета и обширна аудио и видео документация, на разположение на учените и изследователите за консултация.

Билети за Великденския концерт на Симфоничен Оркестър Сливен, в Сряда 20 Април от 18.30ч. в зала „Сливен“, вече се продават онлайн на epaygo.bg, в офис мрежата на EasyPay и на касата на зала „Сливен“ 10:00-13:00, 15:00-17:00ч. За допускане до събитието не са необходими зелени сертификати.