Машините за гласуване били добре защитени от хакери

Снимка: БГНЕС

Все още  не е пресметнато колко машини за гласуване ще бъдат необходими за предсрочните избори на 11 юли, но според говорителят на ЦИК Цветозар Томов те ще бъдат с около 400-500 повече. Фирмата – изпълнител на договора може да ги осигури.

„Не мисля, че машините са от Венецуела. Те са производство на фирма, която е частично притежавана от венецуелското правителство. Това е връзката. Smartmatic е една от най-големите корпорации за производство на системи за машинно гласуване и един от основните конкуренти на световния пазар”, обясни говорителят на ЦИК, цитиран от Днес.бг.

Според Томов машините по принцип могат да бъдат обект на хакерска атака, но има и предпазни средства срещу това.

Първото такова е, че машините не са свързани в мрежата.

Съществуват и начини да се провери има ли несъответствие между разписките и машинния протокол.

Говорителят на ЦИК съветва гласоподавателите да си проверяват разписките, след като са подали своя вот.

„Рискът е по-малък, отколкото известните практики за манипулиране на вота при хартиените бюлетини. Аз призовавам хората да бъдат спокойни при изборния вот. Ние сме длъжни да правим проверки. Могат да се правят контролни проверки, може да се следи има ли пълна идентичност между машинния вот и разписката”, увери Томов.

„Хората трябва да преодолеят страха си, да видят, че машинното гласуване не е по-сложно от хартиеното, и да му повярват. Това е работа до голяма степен и на ЦИК, която трябва да проведе разяснителна кампания”, категоричен е говорителят на Избирателната комисия.