Мартеницата е благословия за здраве, сподели старозагорчанката, която постави рекорд за Гинес

Българите имаме много красиви обичаи, но най-хубавият според мен е мартеницата, споделя в ефира на Радио Стара Загора жената, която преди точно 18 години вкара Града на липите в Книгата с рекорди Гинескато изработи най-дългата мартеница. Лена Динчева прие да върне лентата на спомените си в предаването „60 минути повече“ дни преди отново да се закичим с мартеници за здраве и берекет, спазвайки вековната традиция.

„Мартеницата е благословия за здраве, амулет за здраве. Българинът като един грижовен стопанин е закичвал не само любимите си хора, но и животните и дръвчетата си“, казва майсторката, която на 20.02.2002 г. представи пред старозагорци дългата над 12 метра своя мартеница, с която успя да постави рекорда.  Сега късче от бяло-червеното чудо с благодарност пазят мнозина старозагорци.
Мартеницата Лена изработила за 5 месеца. Плела я на машина като направила общо 968 000 движения с ръка за наплитането на червената и бялата прежда в 17 608 000 бримки. Изплита 1140 метра плат, с който облича 6200 PVC чашки като камбанки – по 3100 бели и червени със съответния брой езичета, общо 2480 метра връв е усуква за връзването на камбанките и така общо мартеницата тежи 63,550 кг. Първоначално идеята й била камбанките да бъдат 8000, колкото са годините на първото селище на територията на днешна Стара Загора. Силите и ентусиазмът й обаче стигнали за 6200.

„Трябваха ми двама гаранти за да кандидатствам“, спомня си майсторката. Желание да гарантират за вписване в Книгата на рекордите Гинес обаче заявяват трима местни първенци – областният управител Мария Нейкова, кметът на града д-р Евгений Желев и председателят на общинския съвет проф. Иван Божков.

Лена Динкова споделя, че и днес прави мартеници, но не търгува с тях. Майсторката не изключва идеята някога да подобри собствения си рекорд. Признава, че изобщо не харесва китайските мартеници, с които е залят пазара, и ги определя като кич.