„Маркет линкс“: 5 партии със сигурност влизат в новия парламент

Седмица преди парламентарните избори, които за пръв път ще се проведат в условията на епидемия от коронавирус и които немалко експерти определиха като ключови за развитието на страната, дистанцията между основните политически играчи се запазва. ГЕРБ водят, на второ място са БСП и трети са „Има такъв народ“ на Слави Трифонов, пише „СЕГА“.

Това сочи последното проучване на социологическата агенция „Маркет линкс“, финансирано и реализирано съвместно с Би Ти Ви. Изследването е проведено сред 1026 лица над 18 г. в страната в периода 18-25 март по методите на пряко-лично интервю и онлайн анкета.

Шанс да влязат в новото Народно събрание имат още ДПС и „Демократична България“. „Изправи се! Мутри вън!“ и ВМРО са на ръба.

Очаква се обаче протестният вот да окаже влияние и да обърне предварителните нагласи. От „Маркет линкс“ уточниха, че това гласуване е неустойчиво и може да повиши резултатите на извънпарламентарните опозиционни сили.

Социологът Добромир Живков обясни, че и епидемичната обстановка може да повлияе на резултата от вота. По думите му около 30% от анкетираните смятат, че изборите трябва да бъдат отложени. Близо половината от запитаните обаче мислят, че те трябва да се проведат, въпреки ръста на заболеваемост у нас.

„Няма партийна окраска по отношение на това дали изборите трябва да бъдат отложени. Епидемията ще окаже влияние върху изборите и това ще доведе до по-ниска избирателна активност“, допълни Живков.

Той отчете още, че намалява процентът на хората, които са изразили категорично намерение да упражнят правото си на вот. При предишното допитване по въпроса 51% от анкетираните са посочили, че ще гласуват, а сега – 46%. Разликата се равнява на около 350 хил. души.

Преди вота цифрите показват рекордно недоверие в Народното събрание (69%), към правителството (64%) и съдебната система (53%).

„От години алармираме, че това е сериозен проблем. Доверието е основата, върху която се градят обществените взаимоотношения. Липсата на такъв тип доверие възпрепятства реализирането на смислени политики за управление. 10% доверие в Народното събрание е изключително нисък показател“, каза социологът.

Той обясни, че цифрите няма да се запазят за новия парламент, защото винаги има първоначален кредит на доверие.