Марешки подписал проекта за Конституция на ГЕРБ, но не го е чел

Снимка: БГНЕС

Не съм чел проекта за Конституция на ГЕРБ, няма и да го чета. Подписах го, но това не означава нищо. Това заяви лидерът на „Воля“ Веселин Марешки пред bTV. Изказването му е по повод подкрепата му, както и тази на още 10 депутати от „Воля“, на предложенията на управляващите относно Основния закон, въпреки че няколко пъти той категорично бе заявил, че няма да подпише документа.

Той обясни действията си с твърдението, че е направил жест към българите да се изкажат дали искат нова Конституция или не.

Лидерът на „Воля“ категорично отрече резкият обрат в решението му да се дължи на спечелената концесия на плажа „Кабакум“. Той обясни, че още от 2009 г. е имало идеи за нова Конституция. Друг мотив да подкрепи проекта на ГЕРБ бил, че отново се заформило разделението БСП-ДПС срещу ГЕРБ и ВМРО. Ние на страната на БСП и ДПС няма да застанем, тези 120 подписа нищо не променят, заяви той.

Относно внушенията на президента Румен Радев, че именно спечелената концесия на плажа „Кабакум- север 2“ е станала причина Марешки да промени решението си, той заяви, че човек подозира други в това, което сам прави. „Аз не вземам пари за тези неща. Ако президентът ме подозира, че съм се подписал за тази концесия, значи той самият е свикнал така цял живот“, отбеляза Марешки.

По думи на депутата плажът е бил безлюден и 15 години никой не е искал да го вземе, защото е нерентабилен. Той поясни, че плаж „Кабакум“ е разделен на десетина плажа и той е концесионер само на една част от него, като за това е платил около 500 000 наеми на държавата.

Марешки посочи, че годишнияят приход от плажа е 100 000 лв., като разходите са много повече. Той дори изрази готовност да го подари на президента, който го подозира.

„Марешки не е крадец, а дарител. Три пъти подред се явявам на търгове и никой друг не го искаше този плаж. Около 50 000 лева на година губим“, разясни депутатът.

Той обаче отказа да разясни коя от фирмите му е взела концесията и не посочи дали „Булвекс“, чийто управител е неговата майка Веска Марешка, се е състезавал с фирмата на бившия депутат от „Воля“ Антон Дончев за концесията. По негови думи не говорел с майка си за бизнес, а той самият не правел незаконни неща.

Марешки каза, че не е знаел, че бившият му депутат е взел концесията на другата част на плажа – „Кабакум-север 2“ и отрече Дончев да е участвал някога в неговия бизнес.