Манолова: Внесеният закон за колекторите е лобистки

Внесеният закон за колекторските фирми е лобистки. Това заяви пред журналисти председателят на „Изправи се.БГ” Мая Манолова. По думите ѝ той е в полза на банките и бързите кредити.

„Внасяли сме този законопроект три пъти в три парламента в 44, 45 и 46, като първата дата на внасяне е 1 юни 2020г. Всеки, който се интересува от този законопроект може да го види на интернет страницата на НС в 45 и 46 – ия парламент. Тази информация е за г-жа Нинова, която твърдеше, че си нося законопроекта за колекторските фирми в чантата. Очевидно са намерили моя законопроект в нейната чанта и са го преписали, но са го преписали лошо и избирателно”, заяви Манолова.

„Не е проблем преписването. Но вариантът на Министерството на икономиката е лобистки и е в полза на банките и на бързите кредити, защото изключва от законовите разпоредби именно банките и бързите кредити. Според законопроекта на икономическото министерство излиза, че един колектор когато събира дълг на гражданин към мобилен оператор или към ВиК-дружество ще спазва правила няма да го тормози вкъщи, няма да го излага пред началниците, ще го информира за размера на дълга, ако гражданинът възрази ще спре изпълнението. Но ако колекторът събира дълг на банка или на бърз кредит, няма да спазва никакви правила, ще си е както досега – ще го тормози вкъщи и на работа. Ще се начисляват каквито си искат такси”, каза Манолова, цитирана от NOVA.