Манолова категорична: Няма да допуснем ново „мутренско управление“ повече

„Изправи се! Мутри вън!“ ще изпълни своите обещания – „пълна ревизия“ на предишното управление, смяна на регулаторите и промяна в правилата, които да гарантират, че „мутренско управление“ в бъдеще няма да бъде възможно. Това заяви председател на парламентарната група на коалицията Мая Манолова при откриването на 45-то Народно събрание, цитирана от Инвестор.бг.

Целта ни е изваждане на „мутрите“ от управлението на страната. „Това се отнася не само за главните мутри, а и за другите, които дълго време ги обслужваха“, каза Манолова и посочи, че с „тях правителство няма да има“.
Подкрепата за правителството на протестните партии няма да задуши управлението в „токсична прегръдка“, заяви още тя.

Манолова посочи, че ще поиска изслушване на премиера Бойко Борисов за Плана за възстановяване, за да може документът да бъде изработен бързо и внесен в европейските институции.

Тя анонсира и няколко законодателни инициативи, които ще бъдат внесени в първите дни на 45-то Народно събрание.

Една от стъпките е промяна на изборните правила. Коалицията ще предложи възможността за дистанционно електронно гласуване за българите в чужбина и създаването на отделен избирателен район за гласуващите в чужбина, активна регистрация, която да изтрие „мъртвите души“ в списъците, машинно гласуване, смяна на членове в избирателни комисии, които са отговорни за изборни манипулации, както и смяна на ръководството на БНТ и Съвета за електронни медии, защото са позволили манипулация на обществено мнение по време на предизборната кампания.

„Хората искат независим съд, който да ги защити от произвол и посегателства“, каза Манолова и допълни, че ще предложи цялостна концепция за борба с корупцията на всички нива, което ще е от ключово значение за насърчаване на предприемачеството и привличането на чуждестранни инвестиции.

По време на управлението на ГЕРБ в България изчезна средната класа, огромна е пропастта между бедните и богатите и затова от „Изправи се! Мутри вън!“ ще предложат мерки за подобряване на живота, обеща Манолова. Това включва не само повишаване на доходите, но и достъп до качествено здравеопазване и образование и достойна подкрепа за хората с увреждания.

Манолова посочи още, че едно от първите инициативи на коалицията ще бъде закон за колекторите и за частния фалит, чрез които „ще защитим гражданите от силните на деня“.

В своето приветствено слово от коалицията посочиха, че управлението на коронакризата не е било добро и България е първа по смъртност. „Загубихме човешки животи, които можеха да бъдат спасени, последни сме по ваксинация и липсва на подкрепа за бизнеса“, каза Манолова пред своите колеги от 45-то Народно събрание.

Затова и от коалицията ще предложат експертно управление на здравната криза, финансова подкрепа за засегнатите от кризата предприятия, самоосигуряващите се, домакинства и пенсионери.

Няма да има лов на вещици в администрацията, обеща още Мая Манолова. „Почтените професионалисти трябва да имат възможност да се развиват на основата на своите качества. Партийните калинки си ги вземете с вас“, заяви тя.