Малките сливенски музиканти от проекта „Музиката вместо улицата“ ще изнесат концерт в Женева на 24 май

Малките музиканти от проекта „Музиката вместо улицата“ в Сливен са поканени на концерт в Женева на 24 май. Това съобщи в страницата на проекта във Фейсбук създателят му маестро Георги Калайджиев. Концертът ще бъде за Дипломатическия корпус на Европейския съюз в Женева, като преди това ще бъдат изнесени и концерти в Цюрих, Лозана и Вевей.

„Да се подготвим изящно за турнетата си в Европа! Това е невероятен шанс всички ние да се обогатим душевно, човешки емоционално, в тези изключителни трудни времена“, се обръща към възпитаниците на проекта маестро Калайджиев.

В концерта ще участва целият ни камерен оркестър, групата ще бъде около 22-ма учители и ученици, каза пред репортер на БТА Радка Кусева, музикален педагог, преподавател по цигулка и координатор на проекта. Предстои да се уточнят музикалните произведения, с които ще участват.

Възпитаници на „Музиката вместо улицата“ на 26 февруари участваха в концерт в зала „Пиер Булез“ в Париж, под патронажа на президента на Франция. В класическия концерт се изявиха 120 младежи от 27 държави в рамките на проекта DEMOS на една от най-големите филхармонии в света, който дава сцена на деца от социални групи със затруднен достъп до култура и образование. По думите на Георги Калайджиев участието в Париж, както и концертите на оркестъра в София са с много добри отзиви. От 7 до 10 май се планува повторение на парижкия концерт с четирима участници, този път в Страсбург, посочва той.

От 14 години световноизвестният цигулар помага на деца в неравностойно положение с проекта си „Музиката вместо улицата“. Самият той е роден в ромското гето „Надежда“ в Сливен и благодарение на музиката и собствените си усилия от години е на световните музикални сцени. С децата работят единадесет специалисти с координатор музикалния педагог Радка Кусева.