Малки търговци в Стара Загора: Затваряме, парите не стигат за данъци и ток

Снимка: Гергана Пейчева, БНР

Малкият бизнес си отива, на ръба на оцеляването е, въпрос на време е да бъде заличен напълно. Тъжната констатация идва от семейство Атанасови от Стара Загора, които за първи път от над 20 години, се чувстват в безизходица.

Много са проблемите и предизвикателствата, но Милена и Атанас все още имат сили да отварят вратата на кварталния магазин за месо. Признават, че не знаят обаче докога, особено след поредната висока сметка за ток – 2 400 лева.

„Това е за обект от 37 кв/м. Миналата година по същото време, при същата консумация на ток, сметката беше  три пъти по-ниска. Излиза, че всичко, което заработим не може да ни стигне, за да покрием разходите си“, разказва Милена.

Според търговците държавата е абдикирала напълно от подобни проблеми, пред които са изправени хиляди като тях, въпреки отпуснатите компенсации за електроенергията. „Парите от тях не стигат да си покрием разходите, които не са само за ел. енергия, а вода, работни заплати, осигуровки“, коментират старозагорските търговци.
Семейство Атанасови признават, че са на път да затворят магазина си за месо и да сложат край на дългогодишния си семеен бизнес, подобно на редица родни производители, животновъди, магазинери.

„За първи път от 22 години се чувстваме обидени, унизени и в безизходица“, споделят Милена и Наско.

БНР-Стара Загора