Маладите математици от Детски комплекс – Сливен със забележително представяне на международното състезание „Математика без граници“

Поредна забележителна победа за младите математици на Детски комплекс – Сливен от Десетото юбилейно издание на Международното математическо състезание “Математика без граници“.
Надпреварата се проведе от 1 до 4 юли в Несебър. 1240 деца от 1 до 12 клас от България, Азербайджан, Естония, Сърбия, Румъния, Узбекистан, Казахстан, Малта, Украйна и Черна гора, участваха в индивидуален и отборен финал, както и в Турнир за решаване на алгебрични уравнения „Лодовико Ферари“ – за ученици от 7 до 12 клас. Още 482 деца от Австралия, Виетнам, Индонезия, Китай и Турция се състезаваха в своите страни.
В състезанието от ЦПЛР – Детски Комплекс – Сливен се включиха 18 деца от училищата в града. От тях 14 участваха в индивидуален и 12 в отборен финал. Участието им бе осигурено с финансовата подкрепа на Общински съвет – Сливен. Малките сливенски математици завоюваха два златни, четири сребърни и пет бронзови медала от индивидуалното състезание и 3 златни, 6 сребърни и 3 бронзови медала от отборната надпревара. Това съобщи Венета Кирова – ръководител на групата по математика в Центъра за подкрепа за личностно развитие – Детски комплекс – Сливен и преподавател в ППМГ „Добри Чинтулов“.
Бронзова купа за сборен най-добър резултат през годината и финала, и златен медал от индивидуалния финал спечели Нелина Михайлова, ученичка в 3 клас в ОУ “П. К. Яворов“. В индивидуалния финал със златен медал бе отличен и Божидар Илчев, който е първокласник в СУ “К. Константинов“. Сребърни медали получиха второкласничките Даная Койчева от ОУ“Д-р Иван Селимински“ и Симона Геневска от СУ “К. Константинов“, както и Никол Димитрова – 3 клас в ОУ “Д-р Иван Селимински“ и Сара Въскова – 3 клас в НУ “Васил Левски“.
Пет са децата отличени с бронзови медали. Това са второкласниците Боян Йовчев от ОУ “Д-р Иван Селимински“, Иван Стоянов от СУ “К. Константинов“ и Яна Желева от ОУ “Димитър Петров“, както и Силвана Стоянова – 3 клас в НУ “Васил Левски“ и Иван Иванов – 4 клас – ОУ “Д-р Иван Селимински“.
С медали се завърнаха и четирите отбора на Детски комплекс – Сливен.
Златен медал спечели отборът на Елена Миткова и нейните възпитаници – Никол Димитрова, Сара Въскова и Нелина Михайлова. Два са отборите на ЦПЛР със сребърни медали. Това са второкласниците Кристиян Теодосиев от ОУ “Хр. Ботев“, Иван Стоянов от СУ “К. Константинов“ и Димитър Димитров от ОУ “Д-р Иван Селимински“, с ръководител Диана Ранева.
Сребро спечели и отборът на Венета Кирова – четвъртокласниците Иван Иванов и Зорница Костова от ОУ “Д-р Иван Селимински“ и Александър Кадирев от НУ “Васил Левски“. Третокласниците Силвана Стоянова, Виктор Табаков и Димитър Кондев от НУ “Васил Левски“, с ръководител Ваня Иванова, получиха бронзовите медали в отборната математическа надпревара.
„Поздравления за отличното представяне на участниците, за техните мотивиращи учители и подкрепящи родители!  Поздравявам всички деца за техния ум, талант и неимоверен труд. Всички бяха подготвени перфектно. Поздравления и за техните учители, които не жалиха време и труд, за да подготвят и вдъхновяват децата. Това са Генка Георгиева, Диана Ранева, Елена Миткова, Ваня Иванова“, каза още Венета Кирова.