Махат клиничните пътеки. Ето с какво ще ги заменят

„Клиничните пътеки имат генетичен проблем – те оразмеряват с една и съща сума различни по вид, продължителност и усложнения разходи за пациенти. Клиничните пътеки са изживели своя живот. Ние ще предложим реформа, която ще започне още тази година. Ще се премине на друг вид заплащане чрез диагностично свързани групи, това практикуват повечето европейски страни“, съобщи в интервю за НоваНюз доц. д-р Антон Тонев от „Продължаваме промяната“, председател на здравната комисия в парламента.

Той разясни, че ще може да се използват допълнителни дейности, допълнителни диагнози, които ще бъдат допълнително заплащани. Медикът призна, че ще има малко вдигане нивото на разходи първоначално, но то ще се върне към нормалното.

„Парите за здраве са повече в бюджета, ние смятаме, че това е така, защото сме успели да съберем повече средства и това го показваме с показатели. Опозицията атакува, че това се дължи на чисто механично пренасяне на инфлацията, но ние имаме с какво да ги оборим“, заяви доц. Тонев, цитиран от standartnews.com.

„Преговорният процес се състои от два етапа – единият е създаване на макрорамката, което е бюджета за Здравната каса за 2022 година. В макрорамката ще знаем кои са големите пера, след това започва преговорният процес за това какви пътеки ще има, на каква цена, какви суми ще бъдат вложени. След приключване на втория преговорен процес, където участват професионални организации, ще знаем за какво лечение, на кое заболяване ще се изразходват тези пари“, обясни още той.

Според него постковид синдрома е сериозно изпитание пред пълното оздравяване и трябва да се инвестира за преодоляването му.

„Има два варианта да отпаднат мерки срещу ковид. Единият е политическо решение, а вторият е стъпване на цифри, наука, данни. Трябва да се ръководим от второто. В „Продължаваме промяната“ сме привърженици на решения, базирани на факти. Отпадане на мерки или зелен сертификат става с увеличаване на ваксинирани, намаляване болните. Бихме могли да говорим и коментираме процента на ваксинирани, но засега той е 70% и не обсъждаме друг процент. Държим на фактите. Ако намалеят болните и се облекчи положението може да има нов дебат, но засега държим на 70% ваксинирани“, категоричен бе доц. д-р Антон Тонев.