Маестро Цанислав Петков ще дирижира Сливенския симфоничен оркестър от цикъла “Млада Европа“

Маестро Цанислав Петков ще дирижира първия концерт на Сливенския симфоничен оркестър от цикъла “Млада Европа / Young Europe”, съобщиха от културния институт. Концертът е под надслов “Амадеус в ре” и ще се състои на 24 март от 18:30 ч. в зала “Сливен”.

Петков е един от най-младите диригенти в България. Роден е в Русе, завършил е НУМСИ „Проф. Панчо Владигеров”, Бургас, със специалност пиано. Маестро Петков завършва магистратура по оперно и симфонично дирижиране в НМА „Проф. Панчо Владигеров“ София в класа на проф. Пламен Джуров.

Днес той може да се похвали със завидна кариера като диригент. Успоредно с работата си в Държавна опера Бургас е главен диригент на Камерен оркестър Хасково. Музикантите от симфоничния оркестър го наричат с многозначителното „Сезонът на надеждата“, не само заради работата му с музикантите и помощта за възраждането на симфоничния оркестър в Бургас, но и заради мисионерската задача, с която популяризира класическата музика сред подрастващите.

Изключително отдаден на изкуството, младият диригент се е захванал с образователната мисия, защото е твърдо убеден, че вкусът се култивира, а „децата са в основата на всички посоки на света и на всяко добро начало“.

В проекта на Симфоничния оркестър в Сливен ще бъдат представени на публиката млади артисти от престижни европейски учебни заведения, вече градящи своята международна кариера.