Лятото се завръща с опасно високи температури

През следващите дни чувствително ще се повишат температурите у нас. Те ще бъдат от порядъка на 30-36 градуса. В събота ще бъде най-топло от цялата седмица – между 32 и 38 градуса. Това прогнозира синоптикът Петър Янков в ефира на „България сутрин“.

По думите му по-прохладно ще бъде по морето – с температури около 30 градуса.

„Морският бриз ще създава прохлада и ветровете ще бъдат предимно от североизток – изток, така че там високите температури ще се усещат по-приемливи“, коментира Янков. 

В събота се очаква да превали в Северна България, а в неделя валежите ще обхванат западната и централната част на страната, където ще има и гръмотевични бури. Валежи по морското ни крайбрежие обаче не се очакват.

„По цялото Средиземноморие времето ще бъде сухо, слънчево и топло. В южните ни съседки температурите ще бъдат от порядъка на 33-36 градуса – в Гърция. По-неприятни ще се температурите на запад по Средиземноморието. Там ще се задържат между 35 и 42 градуса. Най-топлата европейска столица ще бъде Мадрид“, констатира Янков за Bulgaria ON AIR.

Според него тези високи температури се дължат на характерното разположение на мощен антициклон над Атлантическия океан, а също и на високото налягане във високите части на континента. След понеделник и вторник се очаква нормализиране на времето с температури между 29-32 градуса.

„До края на юли месец валежите ще бъдат оскъдни. Нови се очакват в югозападните райони в понеделник. Оскъдни валежи ще има и около 27 юли“, подчерта той, като допълни, че българското Черноморие ще бъде най-прохладното и приветливото по отношение на температури.

В планините – на около 1500 метра, градусите ще бъдат между 20 и 25. На над 2500 метра ще спаднат до 12-15 градуса, заради което връхните дрехи са задължителни.