Луната, Венера и Юпитер отново ни се усмихват на 16 май

Снимка: Икономически живот

Луната, Венера и Юпитер „се подреждат“, за да формират усмихнатото лице през настоящия май месец.

Това явление за последно се е случило през 2008 г.

Рядко срещаното подреждане на небесни тела може да да ни донесе известно отпускане и позитивност в тези трудни времена. Когато се приведе в съответствие с фазата на Луната, позиционирането на планетите и луната ще изглежда като усмихнато лице, гледащо надолу към нас!

Въпреки че това се счита за доста рядко астрономическо явление, се е случвало доста пъти в близката история. Макар че не винаги е толкова лесно да го забележим. Научният термин за това събитие се нарича окултация и се случва, когато полумесецът е разположен директно между Венера и Земята, обяснява ABS-CBN News. Поради прецизното и сложно разположение на двете планети, хората в определени части на света ще могат да видят щастливо усмихнато лице.

По принцип това явление се дължи на орбитата на Луната около Земята и съответно земната орбита около Слънцето. В зависимост от географската ширина, от която се наблюдава, се вижда Луната във формата на „U“ (където е осветена отдолу) или „C“ (където е осветена отстрани). Така че феноменът ще има общо с мястото, от което се наблюдава, което е от решаващо значение. Това космическо събитие е видимо още през 2008 г. в Азия. Отново се видя от Австралия и далечния юг, както и от Северна Америка през 2012 г. Усмивката се вижда само на вечерното небе за кратък период след залез.

Всяка част от света обаче може да стане свидетел на това рядко явление. Венера, Юпитер и Луната са трите най-ярки небесни обекти в нашето небе и щастливците могат да станат свидетел на „конюнкция на луната с усмихнато лице“, която ще се случи на 16 май 2020 г.

Форум за учени и ентусиасти, заяви, че “не е необичайно Луната да е близо до Венера”, тъй като това се случва около веднъж месечно. Въпреки това, феноменът е рядкост, тъй като тези събития “са видими само на вечерното небе за кратък период след залез“.