Лукашенко постави армията в бойна готовност

Снимка: ЕПА/БТА

Президентът на Беларус Александър Лукашенко, който е изправен пред най-голямото вътрешно предизвикателство в 26-годишното си управление, изпрати армията на границите на страната с Европейския съюз заради неуточнени заплахи за сигурността, предава Bloomberg.

„Днес имаме проблеми не само вътре, но и вън“ от страната, заяви Лукашенко пред Съвета за сигурност във вторник, цитиран от държавната осведомителна агенция Белта. „Реагирахме на това и изпратихме бойни части на нашата армия на западните граници и ги поставихме в пълна бойна готовност“, допълни той.

Лукашенко драматично повиши залозите преди планираната среща на върха на ЕС в сряда заради спорните президентски избори в Беларус, които бяха последвани от най-големите протести в историята на страната. Ходът му се случва, след като руският президент Владимир Путин обсъди кризата в Беларус в отделни телефонни разговори с германския канцлер Ангела Меркел и френския президент Еманюел Макрон.

Путин предупреди срещу „упражняването на натиск върху беларуските ръководители“ в разговора с Макрон и уведоми Меркел за „неприемливостта на всеки опит за външна намеса“, съобщи Кремъл в комюнике. Макрон призова Русия да подкрепи спокойствието и диалога с Беларус, съобщи Елисейският дворец, а Меркел заяви пред репортери, че е призовала Путин да „гарантира, че правото на свобода на словото и на демонстрациите трябва да се спазва“.

Лукашенко призова Русия за подкрепа в опитите си да се задържи на власт, след като обяви убедителна победа с 80% от гласовете на изборите на 9 август. Кандидатът на опозицията Светлана Тихановска заяви във видео послание от Литва в понеделник, че е готова да действа като „национален лидер“ вместо него до провеждането на нови избори.

Кремъл залагаше преди изборите, че Лукашенко ще успее да удължи управлението си за шести мандат, като в същото време стане още по-зависим от Русия, тъй като суровата му тактика го отдалечи от Запада и го направи уязвим към исканията на Москва да засили политическата и икономическата интеграция.

Със засилването на протестите на опозицията Русия наблюдава внимателно дали Лукашенко ще бъде принуден да напусне поста си. Това ще затрудни усилията на Кремъл да запази специалните си отношения с жизненоважен буфер срещу НАТО, отбелязва Bloomberg.

Опозицията опита да успокои Русия за бъдещите отношения на фона на продължаващите протести в Беларус в подкрепа на исканията за оставка на Лукашенко. „Признаваме и приемаме“, че Русия е важен  партньор и Беларус трябва да запази „всички съществуващи споразумения“, написа Мария Калесникава, основен съюзник на Тихановска, в послание в Telegram, публикувано от главния редактор на руското радио „Ехото на Москва“ във вторник.

Лукашенко, който настоява, че няма да подаде оставка или да насрочи нови избори, заяви, че е говорил по телефона с Путин във вторник и той го е уведомил за разговорите с Меркел и Макрон.

Води се интензивна дипломация, докато лидерите на ЕС планират извънреден конферентен разговор за Беларус в сряда. Те ще изпратят послание до народа на Беларус, че има право да избира собствения си президент, съобщава представител на съюза, запознат с плановете, който пожелал да остане анонимен, тъй като разговорите са от частен характер.

Хиляди служители в големи държавни заводи в Беларус излязоха в подкрепа на призивите на опозицията за обща стачка, след като стотици хиляди протестиращи се събраха по улиците на Минск и други градове в неделя, за да призоват Лукашенко да подаде оставка.

Национален координационен съвет, който беше създаден от опозиционното движение, ще избере представители за преговори с беларуски ръководители за разрешаване на кризата, каза Олга Ковалкова, старши съветник на Тихановска, в интервю за “Ехото на Москва“ във вторник.

По време на заседанието на съвета за сигурност Лукашенко разкритикува инициативата на опозицията, като я нарече „опит за завземане на властта с всички последствия от това“, предава агенция Белта. „Ще предприемем подходящи мерки“, допълни той.