Луканката и колбасите у нас се произвеждат от вносно месо

Снимка: pixabay

Колбасите, включително и голяма част от луканката, у нас  се произвеждат основно от вносно месо, съобщи „Монитор“.

„Към момента около 70% от потребяваното месо е вносно, а само 30% се произвежда на наша територия. Всичкото българско месо отива за прясна консумация, а не за преработка и колбаси. Държавите, от които купуваме, са основно европейски – Германия, Великобритания и Испания. Преди появата на Африканската чума по свинете (АЧС) около 50% от производството на свинското, консумирано у нас, се осъществяваше в България“, съобщи за „Монитор“ Димитър Михайлов, изпълнителен директор на Асоциацията на свиневъдите.

По думите му, пандемията от АЧС повлия и на цените – в началото те спаднаха, но това е естествен ход при появата на заболяване. Според бизнесмена цените се диктуват от това какво се случва в Германия. Освен това повечето хора у нас са били принудени да намалят броя на животните си с цел минимизиране на риска. „След това, когато АЧС настъпи в Китай и Централна Европа, се получи обратен ефект и цените скочиха. Половината популация на прасетата в Китай бе избита, заради което започна масов експорт от цял свят на свине и месо за най-многолюдната страна. След като чумата стигна до Германия, немците не можеха да изнасят за Китай, а имат свръхпроизводство и наличните количества трябваше да се реализират в рамките на Европейския съюз, което доведе до наводняване на пазара, предизвиквайки нов спад на цените. Освен последствията от АЧС, лошата стопанска година също доведе до рекордни нива на цените на всички основни суровини за производство на фуражи и това не се отрази добре на свиневъдството“, допълни Михайлов.

Според европейската статистика през изминалата година в България са заклани около 27% по-малко живи животни, а популацията се е намалила с близо 25% в индустриалното производство, което връща бранша с няколко години назад. Обезщетенията, които са изплатени от държавата на индустриалните свинекомплекси за щетите от АЧС, са в размер на 170 млн. лв.

Когато се появи АЧС, по-голяма част от страната бе вкарана в „трета зона“ и месото от кланиците започна да излиза с т. нар. диамантен печат, който не позволява търговията зад граница. Части от Северна България все още са в зона 3. Преди дни Европейската комисия (ЕК) съобщи, че ще премахне част от ограниченията при производството и търговията на свине и свинско месо за пет области в страната, наложени заради АЧС. Това са областите Разград, Добрич, Кърджали, Благоевград, област София и община Аксаково в област Варна.