Лотомилионите вървят към своя край, хората се презапасяват с билети преди закриването?

Снимка: БГНЕС

Частните лотарийни игри ще бъдат прекратени без преходен период, от деня на влизане в сила на законопроекта на Валери Симеонов. Това се очаква да стане до няколко седмици.

Преходен период от три месеца, както предлагаше Симеонов, няма да има, решиха депутатите от бюджетната комисия в парламента, които приеха на второ четене промените в Закона за хазарта. Междувременно, търговци твърдят, че хората се презапасяват с лотобилети преди окончателното закриване на частните лотарии и оборотите са скочили чувствително.

Засега обаче няма официално потвърждение на тази тенденция. Вместо да регламентират ясно процеса по прекратяване на частните лотарии и разгръщането на държавния монопол в този вид игри, депутатите оставиха редица неясноти в текстовете за това какво следва от промяната.

Големите печалби са под въпрос

Първо, депутатите не гласуваха никаква допълнителна защита на играчите с големи печалби от частните лотарии, които според правилата трябва да получат парите си на вноски за 10 или 20 години. В интервю шефът на “Националната лотария” Димитър Ганев обяви, че общият брой на милионерите от “Национална лотария”, откакто тя съществува към онзи момент, е 38, а от началото на 2019 г. те са 8 души.

Първоначално Валери Симеонов предлагаше в закона да се запише, че хазартните фирми трябва разсрочено да изплатят печалбите до 31 декември 2025 г. и да учредят банкова гаранция с размера на подлежащата на плащане сума. В крайна сметка тази идея не се прие, а в закона бе записано, че неизплатените печалби се изплащат “съгласно утвърдените игрални условия и правила за съответната игра”.

От условията на “Националната лотария” става ясно, че големите печалби, например от 1 млн. лв., най-често се плащат на вноски, например за 20 години. Записано е, че “Ню Геймс” гарантира плащането на печалбите, но според чл. 29 от правилата при форсмажорни обстоятелства, при които провеждането на играта и изплащането на печалбите стане невъзможно, “Ню Геймс” не носи отговорност спрямо участниците.

В тези случаи цената на билета се връща, а за “форсмажорно” се счита “всяко обстоятелство, независещо от “Ню Геймс” АД, обективно непредвидимо и невъзможно за предотвратяване”. Ако компанията изпадне в неплатежоспособност, лицата, които имат признати вземания към нея, могат да си ги търсят по реда на търговската несъстоятелност.

Няма забрана за лотобилети по магазини и бензиностанции

Валери Симеонов от НФСБ и шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова от ГЕРБ почти се заклеха, че занапред лотобилети няма да се продават по бензиностанции и магазини за хранителни стоки, но в гласуваните текстове няма подобна гаранция. Напротив. И след закриване на частните лотарии фишовете ще могат да се продават в хиляди обекти из страната, но това ще става на специални щандове на държавния тотализатор.

Приетите текстове гласят, че се забранява разпространението на билети, фишове и талони за лотария в обекти или вериги от обекти (пунктове), които не са включени в лиценза на хазартния оператор (както е и в момента) и не са обозначени за съответните игри. В същото време се посочва, че държавният тотализатор ще организира лотарии “с нает от него персонал в собствени или наети пунктове, които са обособени и обозначени като пунктове за лотарийни игри”.

Тоест, в бъдеще тотото ще може да продава билети в собствените си пунктове или като наема обособени щандове в големи търговски обекти или по-малки будки и лавки, на които трябва да има табела “лотария” и продавач на договор с тотализатора. От ръководството на “Български спортен тотализатор” се оплакаха, че това означава да правят по-големи разходи за разпространение спрямо сега, когато 2/3 от продажбите им са срещу комисиона за търговеца. Това ги освобождава от пари за наем и заплати.

“В момента имаме 1553 точки за разпространение. 1/3 от тях са собствени пунктове (550 обекта), а 2/3 (1003 обекта) са външна мрежа, която е на принципа на комисионата”, обясни изпълнителният директор на тотализатора Дамян Дамянов. По думите му чрез контрагенти са събрани 24 млн. лв. постъпления през 2019 г., като сред големите партньори на тотото са “Български пощи” и “Табак маркет” (пунктовете “Лафка”). Според тотализатора изискването за собствени или наемни пунктове може да доведе до нерентабилност.

Агресивната реклама на хазарт остава

Междувременно, ГЕРБ и “Обединените патриоти” оставиха в сила агресивната реклама на хазарт по всички видове медии. Те не приеха предложението на БСП за полузабрана на рекламата, тъй като текстовете на левицата не били юридически прецизни и обърквали закона. Остава неясен въпросът как ще подходи маркетингово държавният тотализатор и дали ще може да се мери като мащаб с частните оператори.

Няма и дума за игралните зали

Нито проектът на Валери Симеонов, нито приетите текстове предвиждат ограничаване на другата болестно разрастваща се хазартна ниша – игралните зали, които предизвикват тежки форми на хазартна зависимост. Експерти недоумяват как е възможно в малките градчета у нас да няма аптека, но да има игрална зала.