Локализиран е големият пожар в Бургас, няма риск от замърсяване на въздуха

Продължават действията по пълното потушаване на пожара в Бургас, който избухна в депо за отпадъци в индустриалната зона на града близо до кв. „Меден рудник“. Предполагаемата причина за огнената стихия е небрежност при боравене с открит огън.

„Пожарът беше овладян около полунощ снощи. Като заради голямото горивно натоварване – стифирани пластмаси и хартии, както виждате, гасенето продължава. В момента имаме малки огнища и предлопалагам, че гасенето ще продължи до обяд“, заяви Диян Стоянов, зам.-директор на пожарната служба в Бургас пред БНТ.

От късния следобед мобилна станция на РИОСВ следи състоянието на въздуха в индустриалната зона и в близкия кв. „Меден рудник“.

„Направени са измервания по 26 показателя с мобилната станция на РИОСВ. Завишение беше регистрирано само по показател бензен и то в огнището на пожара. Всички останали стойности бяха в норма. Едновременно с измерванията, които бяха извършени в три точки тук и в най-близката жилищна зона – кв. „Меден рудник“, следяхме и показанията и на автоматичната станция.“, каза Зинка Стойкова, директор на РИОСВ – Бургас.

Мобилната лаборатория на РИОСВ остава на място докато не приключи гасенето на пожара.

Пожарът избухна вчера минути след като приключи работният ден в склад, в който са се съхранявали отпадъци, и служителите са си тръгнали. Пламнаха и няколко постройки и техника.

Липсата на достатъчно противопожарни кранове в района затрудни огнеборците.

„Първата опасност беше за съседните имоти, защото това е индустриална зона, много гъсто застроена. Втората опасност е рискът от обгазяване на най-близкия жилищен квартал, близо 85 хиляди души живеят в него“, коментира снощи кметът на града Димитър Николов.

Пожарът беше локализиран след повече от три часа битка с огъня и преди да обхване съседни постройки на горящия склад.

Щетите от големия пожар край ж.к.“Меден рудник“ са за милиони левове, съобщи Флагман.бг. Репортер на бургаския сайт успя да разговаря с Евгения Ненова, която е управител на „Скай инвест“ – фирмата-собственик на депото и реално рециклира пластмасовите и хартиени отпадъци на Бургас. „Затворихме в 17 часа и си тръгнахме, а няколко минути по-късно хора от съседните бази ни се обадиха да ни съобщят за пожара. Успяхме да спасим много малко от техниката, но всичко друго и машини и тонове отпадъци – изгоряха“, каза Ненова.

Източник: dir.bg