Липсват животоспасяващи медикаменти в аптеките в Ямбол

Pharmacist holding medicine box and capsule pack in pharmacy drugstore.

Продължава да се покачва броят на заболелите от грип и остри респираторни заболявания в Ямболска област, ако тенденцията се запази, през следващата седмица ще бъде свикан областния медицински съвет  за предприемане на противоепидечини мерки.  Същевременно в аптечната мрежа липсата на медикаменти се задълбочава.

През последните дни болните пред лекарските кабинети са все повече, официалните стойности са 267 на 10 хил. души,  но прогнозите от Регионалната здравна инспекция са, че през следващата седмица епидемичната граница от 321 на 10 000 ще бъде премината. Същевременно в аптечната мрежа продължават да липсват стотици медикаменти, посочи фармацевтът Константин Попов.

„Ситуацията в момента в Ямбол е усложнена има липса на около 300 вида лекарства- някои са животоспасяващи, други – по обикновени.“

Липсват и широкоспектърни антибиотици, които в момента се изписват за усложнения при грип и респираторни заболявания, както и препарати за инхалация.

„Полмикорт получаваме изключително малко количество от него. Като пример мога да дам – при необходими 50 опаковки, получаваме- две.“

БНР-Бургас