Лекарите вече имат право да откажат лечение на агресивни пациенти

Лекари и зъболекари ще могат да отказват помощ на агресивни пациенти съгласно записаното в Националния рамков договор за следващите 3 години, съобщава БНТ, цитирани от News.bg. Изключение ще се прави единствено ако пациентът е в спешно състояние.

Самите медици обаче признават, че позовавайки се на положената клетва, едва ли ще има лекар, който да откаже медицинска помощ на пациент.

В етичния кодекс на лекарите е записано отдавна, че на агресивен пациент може да бъде отказана помощ. От тази година въпросният текст вече е част от договор, който урежда отношенията между лекарите и НЗОК.

Председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров посочи, че често пациенти си позволяват да се държат грубо само защото не може да се отказва лечение в кабинета.

От своя страна от Националната пациентска организация определиха новото правило като добро, но предупредиха за подводни камъни при тълкуването на текста.

Говорителят на организацията Наталия Маева коментира, че може някой лекар наистина да откаже медицинска помощ и да се стигне до неприятен завършек с пациент в спешно състояние.

През първите шест месеца на 2019 г. над медици в спешни отделения са общо 34. 230 пък са случаите на вербална агресия.