Лекар, санитар и три деца са сред новозаразените в Сливен

Снимка: Pixabay

През изминалата седмица са дианостицирани 248 нови болни с COVID-19 при 122-ма души в предходния едноседмичен период, съобщиха от Областния кризисен щаб. Сред тях са лекар, санитар и трима пациенти под 18-годишна възраст.

Заразените са предимно лица, прибиращи се от почивка, и такива, които са инфектирани в семейни огнища. До момента няма регистрирано огнище на работното място.

Увеличеният брой на заболелите в периода от 23 до 29 септември увеличи индекса на заболеваемост в областта от 122 на 215 души на 100 000 души население. Област Сливен вече достига средната заболеваемост за страната.

През периода са излекувани 61 пациенти.

За съжаление, починаха 10 болни с коронавирусни инфекции и придружаващи заболявания, на възраст между 41 и 87 години. Щабът изказва съболезнования на семействата и близките.

През изминалата седмица са поставени 1 688 дози ваксини. От началото на кампанията в областта досега са приложени 44 376 дози ваксини. Имунизирането продължава при общопрактикуващите лекари и в разкритите пунктове в МБАЛ „Д-р Иван Селимински“ и МБАЛ „Хаджи Димитър“, както и в МБАЛ „Света Петка Българска“ в Нова Загора.

Областният кризисен щаб призовава гражданите към отговорно поведение и спазване на противоепидемичните мерки – носене на предпазни маски в закрити площи,  дистанция, редовна дезинфекция.