Лабрадори помагат на болни от диебет

Четири кучета-асистенти се дипломираха официално на церемония днес. Четириногите приятели са обучени да помагат на диабетноболни при хипогликемични кризи.

Немо е куче-асистент на Венелин вече от месец и му е верен приятел. Обучението на Немо продължава, но вече успешно изпълнява своята най-важна задача.

„Два пъти се случваше вече да ми е ниска захарта и да трябва да ми помогне и го направи. Той е уникален, дори и да не трябва да ми помага за такива неща, просто да си имаш такова куче е уникално преживяване“, споделя Венелин.

Четириногите приятели подушват падането на кръвната захар и с побутване предупреждават собствениците си. Обучението на такива кучета продължава около година.

„Основното нещо не е само носа, а желанието на кучето да се движи и да търси собственика си непрекъснато и затова работим с лабрадори“, обясни треньорът на кучета Явор Николов.

Кучето може да спаси живота на детето, особено нощно време, когато всички спят, обученото куче буди детето и родителите, казват специалисти.

„Голяма част от децата диабетици разполагат с глюкозни сензори, които отчитат кръвната захар ежеминутно, но кучето разпознава ниската кръвна захар много по-рано със секунди и може да предотврати появата или задълбочаването на хипогликемията, ако тя е настъпила, а това е от изключително голямо значение“, отбеляза диабетологът доц. Калинка Коприварова.

Първият випуск обучени кучета са лабрадорите Пламък, Немо, Рем и Прея, които завършиха успешно, а по техния път поема и кучето Тера Сана. Тя е само на 3 месеца и вече работи със сина на Габриела, на когото ще помага след като премине всички уроци. Собствениците на кучета-асистенти са категорични, че са по-спокойни в присъствието на такъв помощник. А диабетноболен, който иска куче-асистент, може да се свърже с фондация „Очи на четири лапи“.