Кьовеши удари България: Отхвърли седем от десетте български кандидати за европейски прокурори

Европейската прокуратура, чийто шеф е Лаура Кьовеши, е отхвърлила седем от десетте кандидати за делегирани прокурори от България, предаде EURACTIV България в сряда (3 март).

Пред EURACTIV България източник от европрокуратурата е заявил, че Европейската прокуратура е уведомила българското министерство на правосъдието с писмо, че имат забележки по седем от десетте български кандидатури, излъчени на 13 февруари.

Източникът допълва пред изданието, че това е ясен знак, че не са доволни от предложените кандидатури.

Той е обяснил, че европрокуратурата има две категории забележки, като първата е основно от юридически характер.

От Европейкста прокуратура не смятат, че българските следовалите са подходящи, както и, че такива хора имат нужната квалификация, тъй като българските следователи никога не пледирали пред съда, а точно това е част от задачата на европейските прокурори.

В тази категория влизат трима от седемте проблематични кандидати, защото те са следователи, е пояснил още той пред EURACTIV България.

Във втората категория са кандидати, които са работили като съдии.

За тях източникът е заявил, че това са хора, които са били съдии по граждански и търговски дела, без опит в криминално право. Които никога на са водили криминално разследване. И никога не са разследвали престъплeния с фондове на ЕС и нямат прокурорски опит.

“На основата на информацията, която ни беше предоставена и на познаването ни за българската съдебна система, сред кандидатите има хора с много малък или никакъв опит. Те са били активни на ниско местно ниво (районно), докато нашето разбиране за типа престъпления, с които ще се борим, е за такива на окръжно ниво. Мога да спомена три имена, г-жа Вероника Бориславова Трифонова, г-жа Божидара Евгениева Ганева – Димова и г-н Венцислав Данев Фердинандов.“

Източникът на EURACTIV е заявил, че информацията е била изпратена до българските власти. След като те са се запонали с нея са поискали среща.

Ние ще организираме тази среща при първа възможност, допълва източникът.

„В писмото на Европейския прокурор се казва ясно, че българската страна трябва да номинира хора със съответния опит и отговарящи на всички изисквания за независимост и морален интегритет”, обяснил още той пред изданието.

Отговорът на въпроса дали това означава, че Европейската прокуратура очаква седем нови кандидати от българската страна, той е заявил: “Абсолютно!”

На въпрос дали службата на Кьовеши се е сблъскала с подобни проблеми с кандидати от друга страна, той е отговорил отрицателно.

Говорителят на прокуратурата не е отрекъл информацията, но обяснил, че процедурата е още в ход и не е включена в дневния ред за тази седмица. “Чакаме българските власти да ни изпратят допълнителна информация за кандидатите”, гласи още отговорът.

Министерството на правосъдието е обяснило, че не е страна в процедурата по избор на кандидатите за европейски делегирани прокурори.

“За България това е Прокурорската колегия на ВСС. Министерството участва само като посредник в размяната на кореспонденцията между европейската прокуратура и Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет. Към момента няма информация процедурата да е приключила“, обяви министерството.

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет със завидна точност избра десетте кандидати за поста на делегирани прокурори в България само с едно гласуване при положение, че кандидатите бяха 31. Това доведе до съмнения в страничните наблюдатели, че вотът на членовете на ВСС може да е съгласуван предварително. Преди да гласуват, всеки член на колегията изреди своите фаворити, пише още EURACTIV България.

Последен думата е взел главният прокурор Иван Гешев. Той е подкрепил 7 от избраните – Бисерка Стоянова, Божидара Ганева-Димова, Бойко Калфин, Вероника Трифонова, Димитър Беличев, Светлана Шопова-Колева и Христо Крачунов. Кандидатите, които са спечелили, макар и неподкрепени официално от главния прокурор, са Венцислав Фердинандов, Мая Ковачева и Преслава Петкова.