Курц: Австрия ще закупи 1 млн. дози от руската ваксината „Спутник V“

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Австрийският канцлер Себастиан Курц заяви във вторник, че Виена ще закупи през април един милион дози от руската ваксина срещу Covid-19 „Спутник V“ на изследователския институт по епидемиология и микробиология „Гамалея“, съобщава австрийския ежедневник Oe24.at и агенция Ройтерс, цитирани от БНР.

Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) все още не е одобрила ваксината „Спутник V“.

EMA стартира текущ преглед на „Спутник V“, но в него не се повтарят предишните коментари на канцлера, че Австрия ще използва ваксината, само ако тя е разрешена от регулатора за 27-членния ЕС, отбелязва се в изявлението от кабинета на Курц.

Борбата с пандемията не трябва да бъде изправена пред „никакви геополитически завеси“, тъй като „единственото важно нещо е дали дадена ваксина е ефективна и безопасна“, облезва Курц.

Ефикасността на двудозовата ваксина „Спутник V“ първоначално беше посрещната със скептицизъм от някои западни учени, след като Русия я одобри през август миналата година, без да изчака резултатите от пълните клинични изпитвания, напомня Ройтерс, цитирана от БНР.

В последствие обаче учените заявиха, че тя е почти 92% ефективна в борбата с Covid-19 въз основа на рецензирани резултати от пробни проучвания в последния етап, публикувани през февруари в медицинското списание The Lancet.

Новината от Австрия идва, след като Курц призова Европейския съюз да разпредели доставките си на ваксини по такъв начин, че да гарантира, че всички негови членове са получили равен дял, съответстващ на населението.

На този етап две страни членки на ЕС, Унгария и Словакия, са закупили дози от руската ваксина „Спутник V“, въпреки че само Унгария е започнала да ги използва. В Словакия въпросът е толкова спорен, че предизвика политическа криза.

Италианският регион Кампания пък подписа споразумение за закупуване на ваксината, но само след одобрението ѝ от EMA.

Междувременно говорителят на руското външно министерство Мария Захарова отбеляза, че сделката с Виена ще „развали митовете за агресията на Москва“ и „необходимостта от нейната изолация“, допълва БНР.