Купуваме нова ваксина срещу COVID-19

Снимка: Pixabay

Правителството прие решение за одобряване закупуването на количества­ от нова ваксина срещу COVID-19, произведена от Sanofi Pasteur SA и Glaxosmithkline Biologicals SA. Това реши на служебният кабинет на първото си заседание днес, предаде Dariknews.bg.

Предлаганата ваксина е еднодозова антигенна ваксина, която на този етап се очаква да не се използва за първична имунизация, а при преболедували или при ваксинирани с друга пандемична ваксина срещу COVID-19. Същата е алтернативен вариант за ваксинация при хора с противопоказания спрямо другите видове ваксини. Ваксината се съхранява при температурни условия между +2° и +8°С. Очакваните срокове за доставка са през първото полугодие на 2022 г.

С участието на страната в договора ще се осигури широко портфолио от ваксини срещу COVID-19. Заявяването на 10 000 дози от ваксината на Санофи/ГлаксоСмитКлайн ще позволи на България да вземе участие в договора и в бъдеще при необходимост да се осигурят допълнителни количества.

Решението на министерския съвет е за закупуване на 10 000 дози от ваксината срещу COVID-19 на „Санофи/ГлаксоСмитКлайн“, съгласно Споразумението за предварителна покупка (АРА) за разработването, производството, възможностите за закупуване и доставката на ваксина срещу COVID-19 за държавите – членки на ЕС, сключено между Европейската комисия и производителите на лекарства – Санофи Пастьор и Санофи/ГлаксоСмитКлайн (Sanofi Pasteur SA/Glaxosmithkline Biologicals SA).