Кунчев: Възможно е да има нова вълна на COVID-19 преди септември

Снимка БГНЕС

Възможно е да има нова вълна на коронавируса преди септември, допусна пред bTV главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

По думите му „огънят гори“ в Русия, Кипър и Испания. По техните стъпки вървят Нидерландия, Швеция и Ирландия и процесът продължава.

Кунчев коментира и риска от бум на заболели по българското Черноморие. Според него не може да се каже къде точно ще възникне тази вълна, но е възможно „вносът“ на вируса да е именно от туристите.

Доц. Кунчев разясни, че не може да се каже отсега какви мерки ще бъдат върнати при евентуална нова вълна на коронавируса.

„Планът е направен на база смъртността, заболеваемостта и положителните тестове, които са основни фактори. Но ние следим 22 показателя, а не три. Важно е дали щамът е нов, кои възрасти засяга, по-тежък ли е, или по-лек“, коментира главният държавен здравен инспектор, цитиран от Днес.бг.

Наскоро излезе доклад на Националния център за обществено здраве, където е посочено, че голямата смъртност от коронавирус означава, че здравната ни система не е успяла да се справи.

Според Ангел Кунчев създаването на доклада е добра идея. По думите му обаче в него има много неточности и груби грешки.

„Една от тях е, че в него е посочено като голяма грешка, че е имало изключение за някои хора при граничния контрол. Кунчев обясни, че тези изключения са препоръка на ЕК и те са факт във всички държави и касаят много специфични групи“, коментира Кунчев.

Относно ваксините, които залежават по складовете, той заяви, че главно те са от препарата на „АстраЗенека“. Първите изтичащи количества са в края на юли, има количества и в края на август.

Предприети са мерки някои от доставките на ваксини да бъдат отложени за по-късен етап, но според Кунчев ключово е да се възстанови доверието във ваксините и желанието на хората да се имунизират.

„98% от починалите от коронавирус в САЩ не са имунизирани. Какво по-показателно от това“, заяви Ангел Кунчев.
Вчера пациентски организации поискаха оставката му заради предложението му неваксинираните да плащат лечението си сами. Те го обвиниха в дискриминация.

„Предложението не е мое. Аз казах, че харесвам американската идея, която вече е факт в няколко щата. Дали ще стане в България, много се съмнявам. Човек се имунизира да се предпази. Всчико останало са второстепенни факти, които не трябва да решават основното“, заяви още Кунчев.