Кунчев ще поиска удължаване на извънредната епидемична обстановка с два месеца

Снимка: БГНЕС

Извънредната епидемична обстановка в България да се удължи с 2 месеца до края на ноември. Това ще предложи главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, който участва в дискусия за работата на болниците в условията на пандемия от коронавирус, предаде NOVA.

Увеличаването на случаите в Южна Европа и очакван бум на предаване на заразата в училище още в края на този месец са част от причините, поради които се очаква предлаганият режим да остане в сила за по-дълго време.

За 2 седмици случаите в Европа са скочили средно с 20%. Има обаче страни с по над 80%. „На този фон България е една от много малкото страни с намаление и то е с минус 2,7%. Не е много, но на фона на общото увеличение е показателно, че след платото през август успяхме да постигнем няколко седмици на постепенно намаляване на случаите“, каза той.

Удължената извънредна обстановка обаче не означава затягане на мерките, е уверил здравният експерт. „Важното е да правим каквото трябва, пък да става каквото ще“, изтъква Кунчев.

Болниците са подготвени за нов ръст на заболелите от COVID-19 са огромни, като разполагат с още поне 1000 легла в различни отделения. „Притеснява ме обаче голямата смъртност. На трето място сме след Румъния. Процентът на засегнатия медицински персонал също е притеснителен. 1000 лекари, които извеждаме от системата за поне 14 дни, е сериозен удар по нея“, посочи специалистът.

Кунчев прогнозира и че от края на другата седмица ще „завалят случаи на COVID-19, предадени в училищата“. „В това няма да има нищо изненадващо. Този процес го преживяхме с детските градини, когато трябваше да отворят наново. Имаше протести на родителите. Бавно и постепенно обаче си влязоха в нормален режим. Очаквам това да стане и с училищата“, категоричен бе главният държавен здравен инспектор.

Най-големият въпрос сега е дали увеличението на откритите нови случаи на коронавирус в Европа е втора вълна, която „преля“ от Балканите или е нещо, което ще дойде тепърва на Балканите, посочи още той.