Кунчев обяви: В началото на четвъртата вълна на коронавируса сме

Снимка: БГНЕС

Намираме се в началото на четвъртата вълна на коронавируса, обяви главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев, цитиран от БНР. Започват засилени проверки по морските и планинските курорти.

Възможно е през следващата седмица да бъдат установявани по 500 нови случая на ден, а този месец да влезем в оранжевата зона.

В момента заболеваемостта в страната е 30 на 100 хиляди, като преобладава Делта вариантът на вируса.

След 48 часа се очаква да бъде ограничен потокът от туристи и пътници от Монако, Исландия и Франция.

„Така изкривихме нещата, че ако някой носи маска, започват него да го гледат на криво, а не обратно. Ако достигнем 200 на 100 000, вие смятате ли, че някой ще пусне детето си на градина, в която има вече 5, 6 или 10 случая?

Ясно е какво ще се случи. Така че предварително едва ли не прогнозиране и описване на всичко стъпка по стъпка, няма как да стане. Това е пандемия, това е епидемия.

Трябва да имате предвид абсолютно всички варианти, включително и този, постепенно да отслабне патогенността на вируса, той да стане като една обикновена настинка и тогава колкото и да е висока заболеваемостта – много важно. Ще го прекараш за два-три дена и животът продължава“, коментира Ангел Кунчев.