Кукерите от тунджанското село Чарган празнуват 85-та годишнина

Най-старата и многобройна кукерска група от Тунджанско, тази в село Чарган, след дни ще отбележи 85 години непрекъснато съхраняване на маскарадните традиции, съобщи кметът на община Тунджа Георги Георгиев.

Кукерите от Чарган „влязоха“ в януарския брой за 2021 г. на сп. „National Gеographic“, озаглавен „Земята на кукерите“. Изданието отдели две страници на тях в снимки, дело на фотографа Иво Данчев, който изследва различните маскарадни групи в страната.

Според етнографи, ямболският регион е един с най-съхранените маскарадни ритуали в страната. Голяма част от кукерските групи са именно от тунджанските села, но и в общините Елхово и Стралджа също пазят маскарадните традиции.

През идните почивни дни – 18 и 19 февруари, кукерите ще обиколят по традиция всички къщи в селото. Ще огласят с хлопките си домовете за здраве и берекет. Маскираните ще пресъздадат на площада характерния кукерски обичай „заораване и засяване на нивата“. Според етнографи така кукерите „събуждат“ земята и носят плодородие.

Маскарадната група в Чарган е създадена през далечната 1938 г. Характерни за нея са животинските кожени маски. Чарганските кукери са носители на редица награди от регионални, национални и международни фестивали.

Източник: БТА