КС ще разгледа искането на Радев за Временната комисия за Конституцията

Снимка: БГНЕС

Конституционният съд допусна за разглеждане по същество искането на президента Румен Радев за „обявяване в противоконституционност на решение на Народното събрание за създаване на Временна комисия за разглеждане на проект на нова Конституцията“.

Решението е взето единодушно от висшите съдии. Докладчик по казуса е бившият депутат от ГЕРБ Анастас Анастасов.

Сега КС дава едномесечен срок на заинтересованите по делото страни да представят становищата си по казуса. След това висшите съдии ще го обсъдят и ще се произнесат.

По информация на БНР е възможно решението да бъде взето до края на годината.

Мотивите на президента Румен Радев за искането са свързани с това, че Bpeмeннaтa ĸoмиcия нямa ĸoмпeтeнтнocт на Bелико народно събрание.  А именно: В искането на Радев е посочено, че промени във вече внесен проект за нова конституция може да прави само Велико народно събрание. Действащото Народно събрание има право да обсъжда само дали по проекта следва да се свика Велико народно събрание или не. Великото народно събрание е единственият орган, който е оправомощен да приеме нова конституция. С приетото решение на 2.10.2020г. се надхвърля конституционната компетентност на Народното събрание и се нарушава принципът на правовата държава.

Временна анкетна комисия за разглеждане на проекта на нова Конституция (бел.ред. така е цялото име на комисията) беше създадена от народните представители на 2 октомври. В нея няма представители на БСП и ДПС. Предложението за създаване на комисията е на д-р Даниела Дариткова и ПГ на ГЕРБ. Комисията ще работи в срок от 2 месеца, т.е. до 2 декември тази година. Целта й е да обсъжда и анализира проекта на Конституция на ГЕРБ и да предлага конкретни предложения за промени в него.

До момента комисията е заседавала веднъж. Председателят й Десислава Атанасова от ГЕРБ поиска създаването на експертен съвет към временната комисия, въпреки краткото й съществуване, за да се обсъдят с всички НПО-та от сектора евентуалните промени в основния закон на страната.

Освен това тя обяви, че до средата на ноември се очаква и становище на Венецианската комисия по предложените от ГЕРБ промени в Конституцията на България.