КС: Прокурорът, разследващ главния е противоконституционен

Снимка: БГНЕС

Фигурата на специалния прокурор, който има правомощия да разследва главния, противоречи на конституцията. Това реши Конституционният съд (КС), който бе сезиран по темата от президента Румен Радев, предаде Mediapool.bg.

Така една от най-важните „реформи“ на ГЕРБ отива в небитието. Мотивите на КС все още не са публикувани. Само съдия Филип Димитров е бил на особено мнение. Останалите 11 души са гласували, че поправките противоречат на конституцията.

Специалният прокурор бе създаден с поправки в НПК и Закона за съдебната власт. Преди няколко месеца управляващите форсираха работата по прокарването на текстовете, като заявката им беше, че те трябва да бъдат приети преди края на мандата. Формално това се случи, но никой освен авторите на т.нар. реформа не ги одобри. Съпротива срещу тях имаше и в прокуратурата, и във Висшия съдебен съвет, който трябва да избере специалния прокурор. Против се изказаха и неправителствени организации. Негативни мнения дойдоха и от чужбина.

Поправките, прокарани от ГЕРБ, предвиждаха делата за евентуални престъпления, извършени от главния прокурор, да се водят от специалния прокурор.