КС: Министърът на правосъдието може да иска отстраняване на главния прокурор

Снимка: БГНЕС

Конституционният съд реши единодушно с 10 гласа „за“, че министърът на правосъдието може да иска предсрочното прекратяване на мандата на главния прокурор и на председателите на Върховния касационен и Върховния административен съд, предаде Dir.bg.

Искането за тълкувателно решение беше на бившия служебен министър Янаки Стоилов, който междувременно стана конституционен съдия. Стоилов не е участвал в гласуването (От няколко месеца Конституционният съд е в състав от 11 души, тъй като Народното събрание още не е избрало 12-ия конституционен съдия).

Засега от КС огласиха само диспозитива на решението, който гласи: „Разпоредбата на чл. 130в от Конституцията включва и възможността министърът на правосъдието да прави предложение до Висшия съдебен съвет за предсрочно освобождаване от длъжност на Върховния касационен съд, на председателя на Върховния административен съд и на главния прокурор в хипотезата на чл.129 ал.3 т.5 от Конституцията“, съобщи правният сайт „Лекс“.

Предстои публикуването на мотивите към решението.

Очаква се след него, както многократно заяви, министърът на правосъдието Надежда Йорданова да внесе искане във Висшия съдебен съвет за предсрочното освобождаване на главния прокурор Иван Гешев заради нарушения, за които е била сигнализирана.