Крушите пазят от инфаркт и диабет тип 2

Крушите са прекрасен, сочен и сладък плод, който освен това е и невероятно полезен. Любопитен факт за тях е, че зреят много по-добре не на дървото, а след като бъдат откъснати. Добре узрялата круша се познава по това, че при нежен натиск пръстът ви пропада в тъканта ѝ. Ако изчакате още малко, тя ще презрее и ще започне да губи качествата си. А те са толкова много, че заслужава да похапвате от вкусния плод всеки ден.

Ето 5 от невероятните ползи за здравето от крушите.

Много фибри

Всяка круша съдържа приблизително 6-7 грама чисти фибри в състава си, което е около 20% от препоръчителния дневен прием. До голяма степен фибрите в крушите са под формата на пектин, който доказано намалява холестерола и риска от сърдечносъдови заболявания.

Редовната консумация на круши подобрява състоянието на храносмилателния тракт, кожата, имунната система, благодарение на невероятните хранителни вещества в състава ѝ.

Защита от рак и здраве за храносмилателната система

Голямото количество фибри в крушите подпомага състоянието на червата, контролира перисталтиката им и подхранва полезните бактерии в тях, необходими за нормалното храносмилане. Доброто състояние на чревната флора до голяма степен е важно за превенцията на ракови заболявания.

Изследване, публикувано в JAMA Oncology сочи, че редовната консумация на круши би могла да снижи риска от рак с до 33%. Голяма роля играят фибрите и в потискането на възпаленията в тялото, които също са един от механизмите, създаващи предпоставки за отключване на ракови заболявания.

Сърдечносъдови заболявания и превенция на инфаркт и инсулт

Благодарение на богатото наличие на флавоноиди, витамин С, фибри и антиоксиданти, крушите са невероятно полезни в поддържането на здрава сърдечносъдова система, предпазена от инциденти.

Крушите засищат задълго

Отново заради високото съдържание на фибри крушите са плод, който може да ви засити за дълго време и да удължи интервалите между храненията. Това подпомага ограничаването на вредни храни и закуски и допринася за контрола на кръвната захар.

Защита срещу диабет тип 2

Изключването на въглехидратите с цел отслабване или превенция на диабет не е особено добър подход, тъй като тялото се нуждае от полезните въглехидрати. Спокойно можете да изключите захарите и сладкишите, но не и останалите полезни въглехидрати. Те в комбинация с фибрите, каквито са налице в крушите и останалите плодове и зеленчуци, играят важна роля в балансирането на глюкозата в кръвта и поддържането на инсулина в оптимални граници.