Кризата за кадри не е само в България

Икономиките от Централна Европа се възстановяват по-бързо от очакваното от коронавирусната пандемия, а индустриалното производство расте, но хроничният недостиг на служители, който предшества кризата, може да се превърне в пречка за растежа в бъдеще, пише Ройтерс, цитирана от pariteni.bg

Компании, които са подложени на натиск да намерят служители, повишават още заплатите след години на двуцифрен ръст на заплащането преди COVID-19.

Брутните заплати в Унгария са скочили с 9,2% на годишна база през март, а номиналните брутни заплати в Чехия са се повишили с 3,2% през първото тримесечие. Заплатите в корпоративния сектор в Полша са нараснали с 9,9% на годишна база през април.

В момент, когато инвестициите и средствата от Европейския съюз продължават да прииждат, компании в промишлеността, информационните технологии и строителството не успяват да привлекат служители.

Три от петте страни членки на ЕС с най-ниска безработица през април са се намирали в Централна и Източна Европа – Чехия с 3,4%, Унгария с 4,3% и Полша с 3,1%, показват данни на Евростат.

През същия месец инфлацията в тези страни е една от четирите най-високи в ЕС, водена от Унгария с 5,2% и Полша с 5,1%.

Андрей Камински, икономист в Bank Millennium във Варшава коментира, че недостигът на работна ръка и много нажеженият трудов пазар въпреки пандемията вече намират отражение в инфлацията и в Полша тя може да бъде видяна в цените на услугите.

За инженери, софтуерни и IT експерти и най-общо хора с технически умения има видимо разминаване между търсене и предлагане с регионални дисбаланси в наличието на квалифицирани служители, казва Робърт Кесте, ръководител на Focus Country в Унгария.

Според него по-трудните времена тепърва предстоят.

С повторното отваряне и възстановяването на икономиката нагласите на компаниите за наемане на служители също експлодират…, отбелязва Кесте.

Търсенето на работна ръка от промишления сектор се е върнало на нивата от 2019 г. до есента на миналата година, казва Томас Евин Домбровски, анализатор на трудовия пазар в чешката компания за подбор на служители LMC, която управлява сайта jobs.cz. Данни на статистическата служба показват, че свободните работни места в Чехия са нараснали от ноември и са близо до рекорда си преди пандемията.