Кризата в България се усеща по-тежко заради липсата на справедлива социална политика

За мобилизация на лявото пространство и за подготовка на конкретни секторни политики се разбраха 30 леви партии и организации. Срещата бе по инициатива на БСП и в нея участваха представители на левия политически спектър, които от години не са сядали на една маса.

„Диалогът вляво започна. Първата стъпка беше днес. Нужни са общите ни единни действия за промяна.“, заяви Председателят на НС на БСП Корнелия Нинова.

„Смисълът на тази среща е да провокира съдържателна дискусия. Отдавна левите формации не се бяха обединявали. Политическият знак, който се дава днес е изключително позитивен. Ако тези процеси се развият правилно, завършват добре.” Това заяви модераторът на дискусията с  партии, неправителствени организации и съюзи за лявата политика от Института  за нов икономически напредък Росен Карадимов.

„Приехме да участваме в тази дискусия, защото в момента има остър дефицит на политики в социалната сфера и на политики за повишаване на доходите и стабилността на средната класа. Кризата в България се усеща по-тежко заради липсата на справедлива социална политика. В последните години държавата залитна в обгрижване на големия бизнес и създаде благоприятен климат за инвестиции само на глобалния капитал. Дисбалансът в това отношение е огромен“, заяви след срещата Мартин Славов, един от участниците в срещата, който е член на Изпълнителното бюро на БСДП в  и представител на партията в Област Сливен.

Според него какво ще се случи и дали ще има общи действия в ляво, много зависи от това как тече диалогът в този формат и дали целите му са принципни или конюнктурни. „БСДП има пакет от предложения за промени в секторни политики, които е готова да постави в експертен формат. Резултатът от дискусиите не трябва да остане в някоя стратегия, а да влезе в парламента като предложения за законодателни промени“, заяви Мартин Славов.