Краят на света щял да бъде тази неделя

Снимка: Pixabay

Преизчислиха календара на маите и се оказва, че краят на света не е бил според него на 20 декември 2012 г., а по-късно. Оказа се, че преди години не сме се съобразили с приемането на новия Грегориански календар, който заменя Юлианския и от това се натрупват години, но вече е ясен краят, обясняват от „Ню Йорк поуст“ и други световни медии, цитирайки италианския учен Паоло Тагалогун.

Така новото преизчисление сочи, че краят настъпва на 21 юни 2020 г., тоест тази неделя, когато идва и голямото слънчево затъмнение.

Почитателите на теориите на конспирацията веднага се възрадваха и обявиха пресмятането за вярно, разочаровани, че преди 8 години планетата и хората с нея си останаха цели. И дават пример за всичко, което се случва със света в момента, като пандемия, палежи, хаос и т. н. Това е „добра вест“ за почитателите на апокалиптични теории, защото тази година, поне досега, не се очертаваше нито един край на света, коментират скептиците.

Голямата част от държавите започват да използват Грегорианския (съвременния) календар през 1582 г. Но календарът на маите е бил пригоден към Юлианския, а не за Грегорианския. Така излиза, че на година се прибавят около 11 дни. Цикълът от календара на маите, преведен на испански, започва през 1752 г., като е използвана не Грегорианската, а Юлианската система. Така за тези 268 години от тогава се натрупват почти 8 години и получената дата е точно 21 юни 2020 г.

Съвпадение или не, но това и от астрологична гледна точка е много критична дата, казват водещите експерти в областта. За най-тежък астрологичен ден през годината се смяташе 10 юни заради струпването на лоши аспекти на планетите и заедно с дните преди и след това се образуваше най-гадната астрологична десетдневка. Сега обаче новите изчисления дават друга светлина на събитията.

На практика на 21 юни, когато са слънчевото затъмнение и новолунието, почти всички планети са ретроградни. В древността, в това число и при маите, слънчевите затъмнения са били повод за страх и жертвоприношения. В наши дни затъмненията по-скоро са екзотика и любопитни факти.