Кръвен тест открива множество видове рак без симптоми

Революционната технология все още е в процес на разработване.

Лекари се обърнаха към здравните служби да се подготвят за нова ера в скрининга на рака, след като нов кръвен тест вече може да открива множество видове рак при пациенти, преди те да са развили ясни симптоми.

Проучването Pathfinder е предложило кръвния тест на повече от 6600 възрастни на възраст над 50 години и е открило десетки нови случаи на заболяване. Много от раковите заболявания са били в ранен стадий, а почти три четвърти от тях са били форми, за които не се провежда рутинен скрининг, съобщава „Гардиън“.

За пръв път резултатите от теста Galleri, който търси ДНК на рака в кръвта, помагат на пациентите и техните лекари в изследванията на рака и необходимото лечение.

Тестът Galleri е описан като потенциална „промяна на ситуацията“ от NHS England, която трябва да представи резултатите от мащабно проучване, включващо 165 000 души през следващата година. Лекарите се надяват, че тестът ще спасява човешки животи, като открива рака достатъчно рано, за да може операцията и лечението да бъдат по-ефективни. Но технологията все още е в процес на разработване.

„Мисля, че това, което е вълнуващо за тази нова парадигма и концепция, е, че много от тези ракови заболявания са такива, за които нямаме стандартен скрининг“, заяви д-р Деб Шраг, главен изследовател на проучването в раковия център Memorial Sloan Kettering в Ню Йорк, на срещата на Европейското дружество по медицинска онкология в Париж в неделя.
В проучването Pathfinder на 6621 възрастни на възраст 50 и повече години е предложен кръвен тест Galleri. При 6529 доброволци тестът е бил отрицателен, но при 92-ма е сигнализирал за потенциален рак. Допълнителни тестове потвърдили солидни тумори или рак на кръвта при 35 души, или 1,4% от изследваната група. Тестът открил два вида рак при жена, която имала рак на гърдата.

Освен че открива наличието на заболяване, тестът показва къде се намира ракът, което позволява на лекарите да ускорят последващите действия, необходими за локализиране и потвърждаване на рака. „Сигналът за произхода беше много полезен за насочване на вида на работата“, казва Шраг. „Когато кръвният тест беше положителен, обикновено бяха необходими по-малко от три месеца, за да се приключат работните дейности.“

Тестът идентифицира 19 солидни тумора в тъкани като гърдата, черния дроб, белия дроб и дебелото черво, но също така забелязва рак на яйчниците и панкреаса, които обикновено се откриват в късен стадий и имат ниска преживяемост. Останалите случаи са били рак на кръвта. От общо 36 открити случая на рак, 14 са в ранен стадий, а 26 са форми на заболяването, за които не се провежда рутинен скрининг.

Допълнителни анализи установили, че кръвният тест е отрицателен за 99,1% от лицата, които не са имали рак, което означава, че само малка част от здравите хора погрешно са получили положителен резултат. Около 38% от хората с положителен резултат се оказали болни от рак.

Шраг заяви, че тестът все още не е готов за скрининг на цялото население и че хората трябва да продължат със стандартния скрининг за рак, докато технологията се усъвършенства. „Но това все пак дава представа за това какво може да се случи в бъдеще с един наистина много различен подход към скрининга за рак“, каза тя.

Насер Тураби, директор в Cancer Research UK, заяви: „Кръвните тестове за множество видове рак преди принадлежаха към сферата на научната фантастика, но сега те са област от научните изследвания за рака, кояео е обещаващо за пациентите. Подобни изследвания са от решаващо значение за постигане на напредък в борбата с късните стадии на рака и за даване на шанс на повече пациенти за добър изход. Резултатите от проучването Pathfinder ни дават по-добра представа за това колко често ракът се открива чрез този кръвен тест при хора, които не са били диагностицирани преди това. Но ще ни трябват данни от по-големи проучвания, за да оценим напълно този и други подобни тестове в процес на разработване, особено за да разберем дали хората действително оцеляват по-дълго, след като ракът им е открит.“

Източник: Dnes.bg