Кой ще спечели и кой ще загуби в Сливенско от очакваната ниска избирателна активност?

Социолози и анализатори прогнзират ниска избирателна активност на предстоящите на 2 октомври избори за Народно събрание.

В национален план миналата есен гласуваха 2.6 млн. души, като изборите бяха едновременно парламентарни и президентски (първи тур). Малко преди това, през юли, гласоподавателите бяха 2.7 млн. През април – 3.3 млн. Прогресът на електоралната умора и безпътицата ясно личи през 2021 г., при все че есента българите имаха двоен мотив да се явят пред урните. На този фон би било истинска сензация на 2 октомври да излязат повече от 2.6 млн. души. Дори би било постижение, защото по-вероятно е да са по-малко.

В Сливенско данните за изминалите три избора сочат следното:
Общият брой на избирателите в 21 Многомандатен избирателен район – Сливен е 171 764. От тях броят на упражнилите правото си на глас е съответно:

14.11.2021 – 50 905 души

11.07.2021 – 56 492 души

04.04.2021  – 72 726 души

В проценти за Сливенско избирателната активност е съответно: 

За самите избори ниската и с тенденция да става все по-ниска избирателна активност, означава решаваща роля на твърдите електорати. Прагът за влизане в Народното събрание ще падне, малко реални гласове ще доведат до високи проценти. От всичко това печелят ГЕРБ, „Възраждане“, ДПС.

БСП и Демократична България могат да разчитат само отчасти и с много въпросителни, поради вътрешни проблеми и естествено намаляване на твърдия им електорат. Резултатите от предишните 3 парламентарни избора, сочат че БСП губи около 3000 гласа при всеки следващ избор.  Резултатът на Демократична България в Сливенско намалява между 1000 и 1500 гласа, сочат същите данни.  

РЕЗУЛТАТИТЕ НА ВСИЧКИ ПАРТИИ В СЛИВЕНСКО ВИЖТЕ ТУК.

„Продъжаваме промята“ по-скоро е в риск, понеже едва в края на мандата си започнаха да правят местни структури. Дали и как ще сработят те е под въпрос. В електорален план „Промяната“ мина много бързо от етапа на „спасителите“ с лавинообразна подкрепа, основана на надежда, към етапа на „развенчаните спасители“, който обаче нямат твърд електорален профил, който да активизират чрез партийни структури.

Дали ниската активност ще преразпредели 6-те мандата в Сливенско, които до сега бяха: 2 ГЕРБ + 2 Продължаваме промяната + 1 БСП + 1 ИТН. Твърде вероятно ДА.

Партии от доскорошната четворна коалиция между ПП, БСП, ИТН и ДБ, ще останат под чертата или на ръба на гласовете необходими за 1 мандат, заради наказателен вот или наказателен отказ от гласуване.

В положение да пазят своето ще са бившите коалиционни партньори Продължаваме промяната и БСП.

В позиция да увеличават подкрепа ще са ГЕРБ, „Възраждане“ и ДПС. Ако на тези избори „Възраждане“ и ДПС вземат мандат в Сливен, каквито са политическите заявки на големите лидери, вероятно най-ощетени ще бъдат БСП и ИТН.

Още по-сложно за левите и доскорошните народолюбци от ИТН ще бъде, ако и патията на ген. Стефан Янев набере гласове в Сливен въпреки вялата кампания на местно ниво.