Кой ще е новият Председател на Общинския съвет в Сливен?

На 9-ти ноември, четвъртък, ще се проведе първото заседание на новоизбрания Общински съвет в Сливен. Една от основните и най-важни точки от Дневния ред ще е избор на Председател чрез тайно гласуване.

На прескоференция в централата на ГЕРБ-Сливен обявиха, че техният кандидат за поста отново ще е Димитър Митев. Митев е юрист и шести мандат общински съветник. В два от мандатите си – 2015-19 г. и 2019-23 г., е и Председател на Общинския съвет.

Митев може да разчита твърдо на 14 гласа от ГЕРБ. За да стане Председател са му нужни 21. На грасуването в четвъртък, той вероятно може да разчита на поне два гласа от левия сектор – от „БСП за България“ и „Левицата“. И двете групи са четиричленни, но не и достатъчно хомогенни. Евентуална подкрепа от страна на ПП-ДБ и в продължение на отношенията с Минчо Афузов от балотажа, изборът на Митев изглежда предрешен.

От другите политически сили, обаче могат да излъчат кандидатури, които не са за подценяване – със стаж и познание на общинската материя.

Момчил Пантелеев е пети мандат общински съветник и също юрист по образование. „Пряка Демокрация“ на Пламен Крумов има 8 представители в местния парламент и може да надява на подкрепата на „БСП за България“, ако не с 4, то с 3 гласа, ако социалистите решат да продължат с подрепата към тях от балотажа. Пантелеев може да получи персонална подкрепа и от съветници от почти всички групи в Общинския съвет.

Логично би било, групата на „Възраждане“ да не подкрепят кандидата на ГЕРБ, следвайки националната повеля, но и там единството е под въпрос и се очертава конфигурация 2+1.

Вероятно е и други групи да излъчат кандидати за поста.

Владимир Стефанов от „Левицата!“ – юрист и втори мандат общински съветник, също може да се окаже претендент за поста. Партньорската им група от „Напред България“ най-вероятно би го подкрепила с още 2 гласа, освен ако волята на донора на кампанията им не е друга.

Ще има ли избор на Председател или новата конфигурация, която зададоха резултатите от изборите, ще направи изборът труден, предстои да видим. Това първо гласуване при всички случаи ще даде индикации за наличието на реална опозиция в Общинския съвет. То ще е и знак как ще взема решения Общинския съвет и каква ще е динамиката на отношенията с изпълнителната власт в лицето на кмета поне в началото на мандата. При всички положения се очертава по-динамичен мандат.