Кой може да гласува на Местни избори 2019?

Централна избирателна комисия разясни кой може да упражни вота си на Местни избори 2019.

За да гласувате за общински съветници и кметове на 27 октомври е необходимо да имате навършени 18 години, да не сте поставени под запрещение и да не изтърпявате наказание лишаване от свобода. Към 26.04.2019 г. трябва да имате постоянен и настоящ адрес в страната и един от тях трябва да е в населеното място, в което ще упражните вота си.

На 16 септември бяха обявени предварителни избирателни списъци по постоянен адрес на страницата на общината и на видно място в района на съответната избирателна секция.

От ЦИК препоръчват да проверите навреме дали присъствате в списъка и коя е секцията, в която трябва да гласувате. Това може да направите на адрес grao.bg/elections, да изпратите SMS с ЕГН на номер 18429(0,25 лв. без ДДС), също така можете и да се обадите на безплатния телефонен номер 0800 1 47 26.

Ако не фигурирате в избирателния списък или сте установили някаква нередност, можете да подадете заявление в общината до 19.10.2019 г.

Можете гласувате в избирателна секция по постоянен адрес, но ако искате по настоящ, трябва да подадете искане в съответната община до 12 октомври.

Ако сте променили адресната си регистрация след 26 април, имате право да гласувате само в общината по предишна адресна регистрация.

Избиратели, които в изборния ден се намират в лечебни заведения, в домове за стари хора или други институции, могат да гласуват, ако на съответното място е образувана избирателна секция и отговарят на условията за гласуване.

Пълнолетните ученици и студенти, могат да гласуват по постоянен адрес, като за целта се освобождават от учебни занятия в деня след изборите.