Кой е Христо Димитров?

„Е, най-после ще случим на депутат, извадихме късмет, по-добър от това момче не можеше да ни се падне. Този път вече няма да се чудим за кого да си пуснем бюлетината, той е, послушайте ме, знаете, че не си хвърлям приказките напразно!“ – реагира майка ми, Желка Казакова – дългогодишен директор на гимназия „Г. С. Раковски“ в Котел, когато разбра, че кандидат за новото Народно събрание от сливенския край ще е Христо Димитров – изключителният хореограф на България и създател на най-големият частен професионален ансамбъл в Европа – „Българе“. Името на майка ми се тачи, няколко поколения са минали през нея, и мен ме е учила.

„Българинът Христо“, така покойният вече корифей-историк, проф. Божидар Димитров е бил записал Христо Димитров в телефона си, заради пословичното му родолюбие.

„Единствен той може да сложи Слави Трифонов в малкия си джоб.  Това, което прави е 24 карата изкуство, а не като на Дългия, тинтири-минтири. Такива като него могат  да вдигнат тая държава на крака!“ – коментират двама от стотиците зрители, дошли на бенефисния концерт на Христо Димитров „Тайната „Българе“ – седем неразказани истории“, в Античния театър на Пловдив.

Христо Димитров е създател и на ставащата все по-популярна телевизия „Българе“, известна като телевизионната крепост на българщината. В нея няма грам силикон, пошлост и жълти простотии, не излъчват политически залъгалки, не канят абонираните досадни многознайковци, които се показват по различните студиа. Официално, Христо Димитров обяви създаването на новата национална телевизия на премиерата на късометражния филм „Спасителят на Европа“, посветен на 1300-годишнината от историческата победа на хан Тервел при Константинопол (718 г.). И даде дума, че новата телевизия ще изповядва каузата да представя всичко добро, случващо се в България, ще се търси доброто дори в лошите неща, които се случват, ще присъства българският дух.

Култово е обръщението на Христо Димитров във Фейсбук към хейтърите, които злословиха по най-родолюбивия събор – Фестивала на народната носия в Жеравна, който той е създал през 2008 г. и който всяка година събира десетки хиляди българи и чужденци: „Когато влезеш във „Фейсбук“ виждаш, че там има хора, които могат само да рушат, да плюят, да злословят, да лъжат. Те могат да съсипят всичко, да очернят най-почтения човек, да окалят и най-доброто дело. Правят го, защото са злобни, завистливи, некадърни и най-важното – нещастни. О, окаяни човечета! О, свещена простота! На тези хора искам да кажа, че никога, ама никога няма да успеете да спрете добрите, честните, почтените, трудолюбивите, идейните българи да правят добро! Строителите ще продължават да строят, творците – да творят, предприемчивите – да успяват, а добрите – да бъдат щастливи, въпреки че тези хора ще се опитат да им пречат с всички сили. Докато първите ще оставят нещо за страната си, за критикарите никой няма да се сети. Техните жалки опити да изпъкнат ще са толкова успешни, колкото и опитите да жабата да стане кон!“.

Христо Димитров е председател на Сдружение „Гражданска позиция“ и като такъв оглавява кандидат-депутатската листа на ВМРО-БНД в 21 МИР – Сливен. На изборите в неделя, той ще се бори с № 1 в интегралната бюлетина.

 

Автор: Катя Георгиева