Ковид пандемията доведе до нисък обхват на ваксинации сред децата, което е предпоставка за поява на заразни заболявания, каза в Сливен проф. д-р Мира Кожухарова

новини сливен

Има риск в следващите две-три години да се натрупат много деца, които не са ваксинирани или са недостатъчно ваксинирани, което е предпоставка за поява на други заразни заболявания. Това каза в интервю за БТА епидемиологът проф. д-р Мира Кожухарова, която бе в Сливен днес, за да участва в семинар на тема „Комуникация между лекари и пациенти по проблемите на имунизациите“, организиран от фондация „Астра Форум“. Форумът е част от програма, която обхваща общопрактикуващи лекари и персонал на РЗИ в цялата страна.

„Във връзка с пандемията от COVID-19 в целия свят се забелязва, че обхватът на традиционните ваксини за децата става по-нисък, посочи д-р Кожухарова. През 2021 година отчетите по целия свят показват по-нисък обхват, което е обезпокоително, защото COVID-19 е проблем, но проблем са и останалите болести, за които в продължение на години се правят ваксини. С тези болести практически ние не се срещаме – полиемиелит, дифтерит, тетанус, коклюш, морбили, паротит, рубеола и т.н. При част от тези заболявания е необходимо да бъдат обхванати не по-малко от 90 процента от децата, за да няма епидемични взривове.

Докато през 2020 година лекарските кабинети не работеха, децата не ходеха на училище, на детска градина, се мислеше, че ваксинацията ще се навакса по някакъв начин. Това не се получи и през 2021 г. обхватът е по-нисък, отколкото през 2020 г. Има риск в следващите две-три години да се натрупат по-големи групи деца, които въобще не са ваксинирани или са недостатъчно ваксинирани, което е предпоставка за поява на други заразни заболявания, обясни тя.

Д-р Кожухарова коментира, че ваксината срещу COVID-19 по някакви причини не бе добре приета от българското общество и едва по-малко от една трета от населението на страната е ваксинирано.

Няма промяна в отношението на хората към ваксината срещу COVID-19, смята тя. В момента има известно нарастване на броя на приложените дози, но този повишен интерес е от хора, които вече са ваксинирани и си правят втора бустерна доза. Процентът на хората, които имат две дози, който се отчита ежедневно от Единния информационен портал, е около 30.

По думите ѝ, в момента смъртните случаи вследствие на коронавируса никак не са много, което се обяснява с това, че всяка вълна протича по-леко, защото съществува базисен имунитет.

По думите на проф. Кожухарова, постковид заболяванията не са толкова често срещани, колкото се говори на тази тема. „Не трябва хората да бъдат допълнително притеснявани, защото задача номер едно на този, който се е разболял от COVID-19, е да оздравее, каза тя. Възможно е да се отключат заболявания, които са съществували, но човекът не е ходил на прегледи, не се е интересувал от здравето си. От друга страна обаче, профилактичните прегледи са рязко намалели и по отношение на онкозаболяванията се очаква нарастване, и то – късно открити. Защото вече две години хората избягват да ходят на лекар за профилактични прегледи.“

Тя препоръча хората да подходят умерено спокойно към лятната си почивка в контекста на опасността от заразяване с COVID-19. „Най-големият брой заразени са в двете морски столици, припомни д-р Кожухарова. Всяка епидемична вълна следва своите закони и ще се увеличава още известно време. Без някакви драконовски мерки, хората трябва да бъдат достатъчно разумни да се пазят, особено тези, при които има риск от по-тежко протичане на COVID-19.“

На въпрос предстои ли кампания за ползата от ваксините, тя заяви, че днешният семинар е част от такава кампания, насочена обаче не към обществото, а към медицинската общност. В нея участват общопрактикуващи лекари, специалисти по обществено здраве. По думите ѝ, тези срещи имат голямо значение, защото именно от лекарите зависи убеждаването на пациентите.

„Усещането ми е, че ще имаме една трета от цялото население на страната, които ще следват препоръките и ще имат ваксинация“, коментира тя.