„Котленчето“ посрещна хиляди свои приятели на фестивала на Етносите, багрите и котленския килим

Котленчето, гигантската кукла -талисман на фестивала на Етносите, багрите и котленския килим разтвори обятията си за хилядите свои приятели и гости тази година. Куклата, символизираща етносите, багрите и килимите от котленско, беше една от изненадите, които Община Котел поднесе на своите гости по време на шестото издание на фестивала. Автор на „Котленчето“ е художничката Иванка Добрева – Драгостинова, преподавател в катедра „Дизайн“ на Нов Български университет, а идеята за него идва от кметския екип.

Пъстрият празник в Котел за поредна година се превърна в притегателно място за изява на занаятчии от цяла България, за провеждане на изложения и демонстрации, за кулинария, изкуство, танци, музика и цвят.

Първият фестивален ден премина под знака на една сакрална годишнина. Маестро Стефан Диомов отпразнува на котленска сцена своята 75-годишна  творческа дейност. Диомов и приятелите му от група „ТОНИКА СВ“ спазиха обещанието си, че ще се раздадат пред публиката и направиха незабравим концерт, последван от многократни бисове. След тях на сцената се качиха рокаджиите Стенли, Димитър Ковачев – Фънки, Слави Вълчев и Николай Николаев, които с изпълненията си повишиха допълнително адреналина на публиката.

Вторият фестивален ден беше открит от кмета на Общината. Той благодари на целия екип за положения труд през годините на неговото провеждане, а на гостите, пожела да се заредят с много любов и мисъл за национално обединение.

„С всяка изминала година Фестивалът ни предлага някаква новост, допълваща  атмосферата на Котел, град дал едни от най-силните мъже на Възраждането, град оформил личностите-водачи на България през последните няколко века. С всяко следващо издание се стремим да правим нашия празник по-атрактивен сред тази красива зеленина, обагрена от естествените цветове на котленските килими. Радостен съм, че това се забелязва от нашите гости, които оценят труда ни много високо“, каза в приветственото си слово градоначалникът.

 

След официалната част програмата продължи с много настроение в импровизираните села, където представителите на етническите общности приготвиха вкусни ястия, характерни по този край. Екзотика в това издание на празника внесоха представителите на Република Корея, който с вкусна храна и представяне на културата си, предизвикаха стълпотворение пред селото им. Кметът Коста Каранашев пък изненада своите гости с  вишнов ликьор по своя рецепта, чиято презентация направи лично.

Многобройни приключения и игри отново посрещнаха най-малките гости на празника. В познатите вече – „Работилница на елфите“, „Омагьосаното село на Баба Яга“, „Къщичките на джуджетата“, малчуганите не просто играеха, но и изобретяваха свои играчки от естествени материали сред боровата гора на парка.

Вечерната програмата продължи с концерт на рок-група „Ямбол проджект“,  възстановката „Ограбването на турската хазна от четата на Алтънлъ Стоян войвода“ на Национално дружество „Традиция“ и кукерите от Народно читалище „Просвета – 1892“ гр. Стралджа, които за поредна година подгряха настроението на всички преди концертите на Държавен фолклорен ансамбъл „Филип Кутев“ и Маргарита Хранова.

Финалът на фестивала на Етносите, багрите и котленския килим по традиция запазва неделния ден за най-малките гости на празника, които и тази година имаха възможност да играят и рисуват своите картини по време на пленера „Тебеширен свят“ в парка.